SARAJEVO – Jedina Evropljanka među 10 vodećih naučnika inovatora svijeta starosti do 40 godina je Sana Alajmović. Rođena je u Olovu, a odrasla u Švedskoj gdje je sa porodicom izbjegla tokom rata u BiH.

Nju je na listu 10 vodećih mladih inovatora nedavno uvrstio vodeći američki časopis za biološke nauke “Bio Space”‘.​

Priznanja i nagrade ovoj 32-godišnjakinji samo stižu, a ona kaže da je tek na početku.

Prije pet godina došla je na ideju da osnuje kompaniju “Sigrid Therapeutics”. Ta kompanija izumila je biotehnologiju koja ljudima pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, što na koncu može umanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

“Mi koristimo nano-tehnologije. Uspjeli smo da izumimo skroz novi materijal koji se nikada prije nije koristio. Mi smo to patentirali. Taj materijal ide kroz crijeva i kupi enzime. Kada kupi enzime smanjuje šećer, holesterol i gojaznost”, kaže Alajmovićeva.

Njena kompanija jedna je od vodećih na tržištu i najbolji startup na sjeveru Evrope.

“Nisam ja došla na tu ideju. Na ideju je došao najmlađi profesor u Švedskoj koji istražuje dijabetes Tore Bengtson. On je patentirao svoj izum, ali on nije ekonomista. On nije imao viziju da napravi preduzeće oko toga. Kada sam to vidjela rekla sam mu da njegov izum može ljudima izmijeniti život, da to može biti globalni produkt. Predložila sam mu da se udružimo. Uspjeli smo se organizirati. Postojimo već pet godina i 100 miliona švedskih kruna smo dobili od investitora. Radili smo kliničke studije na ljudima u Švedskoj i Finskoj i pokazali da produkt funkcioniše. Sada ovaj produkt možemo proizvoditi i prodavati na cijelom globalnom tržištu”, navodi ona. (Radio Slobodna Evropa)