BEOGRAD – Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević i vršilac dužnosti direktora Poreske uprave RS Mile Banika potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji u oblasti direktnih poreza, čiji je cilj jačanje međusobne saradnje i razmjena iskustava u ovoj oblasti.

Radosavljević je rekao novinarima poslije potpisivanja da ovaj sporazum predstavlja važan dokument na osnovu kog će dvije poreske uprave sarađivati u oblasti kontrole i naplate javnih prihoda i sprečavanju krivičnih djela utaje poreza.

“Nadam se da će se ovom saradnjom koja će se uspostaviti u razmeni informacija i podataka u saradnji naših službi, rad Poreske uprave Srbije i rad Poreske uprave RS biti daleko bolji i daleko efikasniji”, istakao je Radosavljević.

Prema njegovim riječima, ni jedan javni sektor ni jedna administracija ne mogu da funkcioniše bez javnih prihoda i ako poreska uprava ne ostvaruje svoj cilj.

Radosavljević je ocijenio da će se efikasnija kontrola i naplata javnih prihoda, odmah osjetiti na funkcionisanju čitavog sistema.

Banika je ocijenio da je potpisivanje ovog sporazuma, operativni produžetak načina saradnje po Sporazumu koji je u julu potpisalo Ministarstvo finansija RS i Ministarstvo finansija Srbije.

“Ovo će biti detaljniji način kako dalje sarađivati, jer ima zaista mnogo dodirnih i zajedničkih tačaka, pogotovo u sistemu dobrovoljnog ispunjenja poreskih obaveza, u razmjeni iskustava, metodologije i standarda kojima težimo i želimo da bude što bliže i ujednačeniji sa procesima koji se dešavaju u Srbiji”, rekao je Banika.

On je naveo da će u toku sutrašnjeg dana nastaviti kontakte, u prvom redu u oblasti kontrole, naplate, usluga prema poreskim obveznicima, razvoju informacionih tehnologija, kao i drugih.

Izvor Agencije