SARAJEVO – Sarajevska berza mogla bi se suočiti s privremenom obustavom dozvole za rad ukoliko ne ispoštuje nalog Komisije za vrijednosne papire FBiH o promjeni svojih akata.

Komisija je vanrednim nadzorom Sarajevske berze prije nekoliko mjeseci ustanovila da su odredbe Statuta ove institucije u koliziji s pojedinim zakonskim rješenjima zbog čega je sporno imenovanje dva člana Nadzornog odbora Sarajevske berze – Zijada Blekića i Džemaludina Peljte.

U slučaju imenovanja Blekića nije bilo jasno da li ispunjava uslov u pogledu stručne spreme, dok su kod izbora Peljte sporne odredbe prema kojima član Nadzornog odbora ne može biti lice koje je direktor ili član uprave drugih dioničkih društava. Peljto je direktor društva “Merkur” izlistanog na slobodnom berzanskom tržištu.

Komisija za vrijednosne papire je na jednoj od posljednjih sjednica, na prijedlog Mateja Živkovića, glasala o pripremi rješenja o privremenoj obustavi dozvole za rad Sarajevskoj berzi zbog nepostupanja Sarajevske berze po nalogu regulatora tržišta. Odluka, ipak, nije donesena, jer prijedlog nije dobio podršku najmanje tri člana Komisije s obzirom na to da su dva člana bila “za”, a dva “protiv”.

Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH, kaže da se o rješenju o obustavi dozvole berzi, glasalo za slučaj njenog nepostupanja po nalogu Komisije.

Nakon duže prepiske s Komisijom u Sarajevskoj berzi su, ipak, odlučili da pristupe izmjeni svog statuta, a rasprava o tome vodiće se na sjednici Skupštine zakazanoj za 31. mart. U prijedlogu Nadzornog odbora uvršteni su novi uslovi koje kandidati moraju ispunjavati za članstvo u tom tijelu, dok se briše sporna odredba u Statutu da član Nadzornog odbora ne može biti direktor ili član Uprave drugih dioničkih društava, koja je preuzeta iz nespretnih rješenja Zakona o privrednim društvima FBiH.

Trakavica sa aktima Sarajevske berze i imenovanjima krenula je od žalbi pojedinih kandidata koji nisu izabrani u Nadzorni odbor prošle godine, a rezultirala je vanrednim nadzorom berze, te višemjesečnim nedavanjem saglasnosti Zlatanu Dediću za još jedan četverogodišnji mandat za poziciju direktora Sarajevske berze.

S obzirom na postojanje struja u brokerskim krugovima, doznajemo da bi na skupštinskoj raspravi o izmjeni Statuta ponovo moglo biti “vatre”, kao što je bilo i prilikom izbora novog Nadzornog odbora. Osim izmjene akata, na dnevnom redu sjednice Skupštine 31. marta biće i izvještaj o poslovanju Sarajevske berze za 2009. godinu kad je ostvarila gubitak od 283.000 KM, kao i usvajanje plana poslovanja za ovu godinu.

Izvor Agencije