Naftni gigant Saudi Aramco pretekao je Apple.

Tako je ponovo postao najvrednija kompanija na svijetu, zahvaljujući rastu njegovih akcija na berzi podstaknutog usponom cijena “crnog zlata”.

Aramco sada vrijedi oko 2,43 biliona dolara u odnosu na Apple-ovu tržišnu kapitalizaciju od 2,37 biliona dolara, prema podacima kompanije za prikupljanje i dustribuciju finansijskih informacija Refinitiv, izvještava CNN.

Tržišna kapitalizacija kompanija učestalo varira u posljednje vreme. Početkom ove godine, Apple je dostigao vrijednost od 3 biliona dolara, postavši prvi koji je to uspio ikada, što ga učinilo daleko najvrijednijom kompanijom na planeti. Aramco je titulu najvrednije svjetske kompanije stekao nakon istorijske inicijalne javne ponude 2019. godine, koja je podigla njegovu vrijednost na 2 biliona dolara.

Međutim, najnovija tržišna kretanja upućuju na zaključak da je u posljednje vrijeme došlo do promjene sagledavanja poslovnih izgleda proizvođača energije i tehnologija.

Cijene nafte su skočile ove godine do rekordnih nivoa, posebno zbog zabrinutosti vezanih za poremećaj isporuka iz Rusije od njenog napada na Ukrajinu.

Evropska nafta Brent, globalna referenca za formiranje cena drugih tipova nafte na svjetskim tržištima, beleži ove godine rast od oko 36 odsto, a prema posljednjim raspoloživim podacima trguje se po cijeni od 105,2 dolara po barelu.

To je podstaklo investitore da se okrenu ulaganjima u naftne igrače kao što je Saudi Aramco, čije su akcije porasle za 27 procenata u 2022.

S druge strane, Apple-ove akcije su pale od 17. januara za više od 17 posto, navodi se u informaciji.