BANJALUKA – Svjetska banka iskazala je skromni optimizam u pogledu ubrzavanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH u ovoj i narednoj godini i blago poboljšala prognozu u odnosu na procjenu s polovine prošle godine.

Analitičari Svjetske banke očekuju da će ovogodišnji rast ekonomije BiH iznositi 3,2 odsto, što je za tek 0,1 procenat iznad procjene iz juna prošle godine. Slično raspoloženje je i u pogledu očekivanog rasta BDP-a u 2018. godini, za koju je procjena poboljšana za 0,2 odsto i on bi trebalo da iznosi 3,7 procenata. Najbolji učinak privrede u BiH, analitičari Svjetske banke očekuju u 2019. godini, za koju je rast procijenjen na 3,9 odsto.

Privredni rast u BiH u prošloj godini procijenjen je na 2,8 odsto, a prognoza je poboljšana za 0,2 procenta.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac je rekao da su stručnjaci Svjetske banke blago korigovali prognozu rasta BDP-a vjerovatno vođeni činjenicom da je BiH ušla u realizaciju kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Situacija je sada drugačija, odnosno javne finansije i rashodi su pod nadzorom. Možemo da očekujemo da javni troškovi neće nekontrolisano rasti i samim tim vjerovatno će biti realizovana neka ozbiljnija investicija, koja bi bila naslonjena na postojeće infrastrukturne projekte. Nekoliko infrastrukturnih projekata može da generiše prognozirane stope rasta BDP-a – naveo je Radivojac.

Svjetska banka u najnovijem izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima predviđa da će na cijelom zapadnom Balkanu privredni rast iznositi 3,2 odsto u tekućoj, a za naredne dvije godine prognozirana je ekspanzija po stopama od 3,6 i 3,7 procenata.

Veći rast od BiH u ovoj godini analitičari Svjetske banke očekuju u Makedoniji (3,3), Albaniji (3,5) i Crnoj Gori (3,6). Iza BiH, sudeći po procjeni ove međunarodne finansijske institucije, ostaće Srbija (2,8) i Hrvatska (2,5). Ovim dvjema zemljama je, međutim, najviše popravljena prognoza nabolje.

Globalna ekonomija, prema predviđanju Svjetske banke, u ovoj godini ima svjetlije izglede, budući da se očekuje blago ubrzanje rasta, nakon prošlogodišnjih najlošijih rezultata zabilježenih od finansijske krize 2008. godine. Globalni rast u ovoj godini trebalo bi da iznosi 2,7 odsto na godišnjem nivou. To je niže od prognoze iz juna prošle godine, kada je tipovan rast od 2,8 procenata, ali je bolje od lanjskog rasta od 2,3 odsto.

– Ohrabreni smo što vidimo jače ekonomske perspektive na horizontu – izjavio je predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim.

Kada je riječ o vodećim svjetskim privredama predviđen je rast privrede SAD od 2,2 odsto, evrozone od 1,5 procenata, Japana 0,9 odsto, Velike Britanije 1,2 odsto, Kine 6,5 procenta, a Rusije 1,5 procenata. (Izvor: Glas Srpske)