PARIZ – Novi direktor “Renaulta” Luca de Meo dobiće ove godine 5,8 miliona evra u obliku redovinih plata i bonusa. To je 57 posto više nego njegov prethodnik Thierry Bollore.
Radi se o iznosu redovne plate uz do 1,3 miliona evra varijabilnog rada, u obliku do 75.000 “Renaultovih” dionica. Taj će dio ovisiti o njegovom učinku i može iznositi do 150 posto njegove redovne plate.

De Mea na novom poslu čekaju mnogi izazovi. Između ostalog, trebaće restrukturirati kompaniju, riješiti izazove koje predstavlja multikulturalna kompanija s evropskim i azijskim korijenima te pokazati političke vještine kako bi se nosila s odnosima između francuske kompanije i vlade i japanskog Nissana i Mitsubishija.

S izazovima će se službeno suočiti tek 1. jula, jer tad mu ističe klauzula o konkurenciji nametnuta njegovim ugovorom s koncernom Volkswagen. Dioničari “Renaulta” to još trebaju potvrditi u aprilu. Do tada će “Renault” voditi privremena izvršna direktorica Clothilde Delbos, a nakon 1. jula ona će biti zamjenica de Me. (Seebiz)