BIJELjINA – Iako je na području Semberije od davnina zastupljena poljoprivredna proizvodnja, u posljednje vrijeme mladi i ambiciozni Bijeljinci, sa željom da uvedu novine, ali i isprate svjetski trend u proizvodnji hrane, sve više se okreću organskom uzgoju povrća.

Preduzeće “Agro-plan” prvi je semberski sertifikovani proizvođač organskog povrća. Mnogi Bijeljinci imali su priliku da se uvjere u najbolje iz prirode i najkvalitetnije na domaćem tržištu iz proizvodnje tog socijalnog preduzeća.

Zaposleni kažu da put do krajnjeg proizvoda nije lak, ali se stalno trude da unapređuju organsku proizvodnju.

– Ove godine smo pored proširenja kapaciteta i uvođenja novih kultura dobili još jedan plastenik u kojem planiramo dva ciklusa proizvodnje. U jesenjem ciklusu uzgajaćemo lisnato povrće, uglavnom zelenu salatu, dok će u proljećnoj sjetvi biti zasađen krastavac, paradajz i paprika. Takođe, uzgajamo jagodu, a garanciju za kvalitet ovih proizvoda potpisuje i certifikacijska kuća u BiH “OK-Organska kontrola” – rekla je  agronom Dragana Nešković.

Od 2017. “Agro-plan” teži ka plasiranju domaćih organskih proizvoda uzgajanih na zemljišnoj parceli površine 0,74 hektara. Proizvodnja se, vrijednim rukama zaposlenih, organizuje u tri plastenika i dijelom na otvorenom polju.

“Imamo i znanje i kvalitet, a i socijalnu dimenziju, jer je ovo program za zapošljavanje socijalno ugroženih osoba koja nemaju nikakva primanja”, kaže Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja građana “Otaharin”, u sklopu kojeg ovo preduzeće i posluje.

U gradskom Odjeljenju za poljoprivredu svjesni su činjenice da je proizvodnja organske i zdrave hrane svjetski trend. Ta vrsta proizvodnje polako oživljava i u semberskim selima, posebno u mladim domaćinstvima.

“Mladi proizvođači ostaju na selu, razvijaju proizvodnju i njima je potrebna maksimalna podrška lokalne zajednice, ali i države, jer je to naša budućnost. To su, prije svega, ljudi spremni da usvajaju nove tehnologije, a s druge strane zdrava hrana je brend u čitavom svijetu, iako mi još uvijek na ovim prostorima možda nismo spremni za taj ciklus. Upoznati smo i pokušavamo našim poljoprivrednim proizvođačima da predstavimo šta to znači jer ako hoćemo u budućnosti da proizvode izvozimo na tržište Evropske unije, bez tog brenda ne možemo izaći” rekao je načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković.

Ističe da namjeravaju da naprave plan za narednu godinu, kako bi se proizvođačima što više pomoglo.

Donacija

Nedavno je u “Agro-plan” stigla vrijedna donacija. Riječ je o plasteniku koji je doniran u okviru projekta “Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u lokalnim zajednicama u BiH”.

“Zahvalni smo na pomoći jer će novi plastenik omogućiti i nova zapošljavanja. Ovo je sjajan podstrek da pokažemo da se u Semberiji može proizvoditi na zdrav i kvalitetan način” rekao je Dragan Joković.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pojasnio je da su sredstva za nabavku plastenika obezbijedili Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke i nevladina organizacija iz Sarajeva “ASB”, kao i da je dio sredstava donirala Gradska uprava. (Glas Srpske)