BANJALUKA – U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci održava se dvodnevni seminar na temu “Ovlašteni privredni subjekat”, na kome, osim službenika UIO, učestvuju i predstavnici carinskih službi Srbije i Crne Gore.

Iz UIO BiH saopšteno je da će, osim pozitivnih efekata u poslovanju kompanija koje će steći status “ovlaštenih privrednih subjekata”, značajne prednosti od toga imati i carinska služba.

“Detaljne kontrole moći će da se fokusiraju na preglede uvoza i izvoza roba nepoznatih privrednih subjekata, što će ujedno značiti bolju iskorišćenost resursa, blagovremene informacije, manje gužve na graničnim prelazima i carinskim terminalima”, navodi se u saopštenju UIO BiH.

U saopštenju se dodaje da kompanije koje u Evropskoj uniji imaju status “ovlaštenog privrednog subjekta” uživaju veliki ugled i imaju mnoge olakšice pri carinskim procedurama uvoza i izvoza roba.

Ovaj status se stiče ispunjavanjem određenih uslova i višegodišnjim povjerenjem carinske administarcije, koja više neće vršiti detaljne kontrole svake pošiljke one kompanije koja ima ovaj status.

“Uz velike finansijske i vremenske uštede status `ovlaštenog privrednog subjekta` znači i uspostavljanje partnerskog odnosa carinske službe i poslovne zajednice”, navodi se u saopštenju.

Seminar se održava u organizaciji EU TACTA – Projekat tehničke pomoći carinskoj i poreskoj administraciji.

Izvor Agencije