SARAJEVO – Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić smatra da će se pozitivni trendovi iz ključnih svjetskih ekonomija odraziti i na BiH, prvenstveno na metalski sektor koji zavisi od globalnih kretanja.

“Posljednji statistički pokazatelji govore da je prisutan simboličan rast industrijske proizvodnje. Može se očekivati da iduće godine stvari krenu na bolje i u drugim industrijskim granama, prije svega, prehrambenoj, drvnoj i građevinskoj”, rekao je Kozarić.

On je naveo da u BiH postoji pad privrednih aktivnosti, pa samim tim i recesija, ta da se projekcije o rastu bruto društvenog proizvoda stalno koriguju, tako da posljednji podaci govore o tome da će do kraja godine biti minus od tri odsto.

“Iako smo proteklih godina imali visok spoljnotrgovinski deficit, za sedam mjeseci ove godine iznosi oko četiri milijarde KM, što je za 27,6 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz je za 23,1, a uvoz za 25,7 odsto manji u odnosu na isti period lani”, rekao je Kozarić i dodao da spoljnotrgovinski deficit govori da je došlo do pada spoljnotrgovinske razmjene.

Prema njegovim riječima, stopa nezaposlenosti u ovoj godini iznosi 24,1 odsto, dok je u istom periodu prošle godine bila 23,4 odsto.

Kozarić smatra da je bilo bolje da su vlasti u BiH prije nego što je odobren aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ smanjile administarciju nego što su smanjili beneficije.

“Ukoliko se bude vodilo računa samo o budžetu i budžetskoj potrošnji, onda BiH neće učiniti mnogo, a vlasti bi preostale tranše MMF-a trebalo da usmjere u investivcije”, ocjenjuje Kozarić.

On ističe da problemi u BiH neće biti riješeni kreditom MMF-a, te da je neophodno da se puno više uradi na privatizaciji, stimulaciji proizvodnje, izvozu i nastavku reformi.

Izvor EuroBlic