BANJALUKA – Sindikalni odbor banjalučke Robne kuća “Boska” smatra neprihvatljivim nove prijedloge srbijanskog konzorcijuma “Zekstra-Delta” i traži sa njima nove pregovore, rekla je predsjednik Sindikata Robne kuća “Boska” Branka Gostić.

Gostićeva je istakla da se prijedlogom “Zekstra-Delte” narušavaju Zakon o radu Republike Srpske (RS), kolektivni ugovor i kupoprodajni ugovor sa Vladom RS.

“Svi radnici `Boske` su na kolektivnom godišnjem odmoru do 27. jula, tako da Sindikalni odbor ne može ništa učiniti dok se radnici ne vrate sa odmora”, dodala je Gostićeva.

Konzorcijum “Zekstra-Delta” predlaže da se otpuste svi radnici, uz namjeru da im se, po pristanku na prekid radnog odnosa, isplate zaostale plate, topli obrok, prevoz, regres, otpremnine za penziju i druge naknade u iznosu od 70 odsto, te obezbijedi povezivanje radnog staža.

Zaposlenima koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, pored povezivanja radnog staža, Konzorcijum nudi otpremninu u visini tri prosječne plate, a onima koji još ne mogu još u penziju, isplatu 70 odsto zakonom utvrđenih obaveza.

Radnici “Boske” koji ovo prihvate morali bi se, prema uslovima koje je postavio novi vlasnik, odreći tužbi protiv “Boske” za dosadašnje neizmirene obaveze, te ugovorom obavezati da se time smatraju u potpunosti namirenim i da odustaju od daljih zahtjeva.

Konzorcijum je ovlastio direktora “Boske” LJubomira Dakića da svim radnicima predloži potpisivanje akta o prestanku radnog odnosa.

U “Boski” je zaposleno 235 radnika, koji nisu primili 25 plata, nije im uplaćivan topli obrok, nakada za prevoz, niti doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje.

Izvor Agencije