BANJALUKA – Građevinski radovi u Srpskoj polako se privode kraju. Oko 50 odsto sezonskih građevinskih radnika već je ostalo bez posla, jer su im istekli ugovori o radu na određeno vreme, koji sa završetkom sezone nisu produženi. Sindikalci strahuju da će svi sezonski radnici u ovom sektoru u naredna dva meseca završiti na birou, jer je posla u građevinarstvu sve manje.

Predsednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti RS Mile Ribić ističe da kriza još trese građevinski sektor. Po njegovim rečima, građevinska preduzeća u RS ove godine beleže drastičan pad obima posla u odnosu na prošlu godinu – čak oko 50 odsto, a blizu 30 odsto radnika je manje zaposleno nego u prošloj građevinskoj sezoni.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih delatnosti Mile Ribić istakao je da su trenutno tri kolektiva u oblasti građevinarstva u RS u štrajku, a to su radnici Urbanističkog zavoda Banjaluka, "Mermera" iz Čelinca i "Hidrogradnje" sa Pala. Naime, više od 1.000 radnika "Hidrogradnje" potražuje oko 17 miliona KM, koji im se duguju za plate i doprinose koji godinama nisu uplaćivani.

– Zasad nema novih ugovorenih poslova, niti ozbiljnih najava novih investicija u građevinarstvu. Činjenica je da ove sezone većina građevinskih preduzeća završava ono što je ranije započeto, naročito u oblasti stanogradnje, a neka su te poslove već završila i sve je stalo – kaže Ribić.

On kaže da u SS RS strahuju da će, ako se ne poboljša situacija u građevinskom sektoru, uskoro biti masovnih otpuštanja stalno angažovanih radnika, a sezonski radnici će svakako, pred zimu, ostati bez posla.

Veliki problem, kaže Ribić, je to što većina građevinskih preduzeća već nekoliko meseci ne isplaćuje plate, u nekima one kasne mnogo više i umanjene su. Većina građevinskih radnika nema ni topli obrok ni regres, a ne plaća im se ni prevoz. Kako kaže Ribić, tokom razgovora sa poslodavcima u ovom sektoru, predstavnicima sindikata je rečeno da nemaju dovoljno posla, a time ni sredstava da redovno plaćaju radnike i da im uplaćuju doprinose.

Ranko Milić, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i direktor građevinske firme "Rankom inžinjering", iz Bijeljine, za "Novosti", kaže da se građevinska sezona, koja je na izmaku za većinu građevinskih firmi, u RS može oceniti "ni manje ni više nego – propalom"! Po njegovim rečima, u građevinarstvu je najveća kriza u oblasti stanogradnje, jer je znatno opala potražnja stanova, a uzrok tome je smanjena kreditna sposobnost građana, kao i strah građanstva od dugoročnih kreditnih zaduženja u nestabilnim ekonomskim uslovima.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, vrednost građevinskih radova u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, manja je za 30,6 odsto, dok je broj radnika u istom periodu manji za oko 10 odsto. Pad građevinske aktivnosti zabeležen je i u 2009. u odnosu na 2008. godinu i to za gotovo 50 odsto. Građevinari tvrde da su gubici u građevinskoj industriji mnogo veći i da statistika ublažava taj pad.

On naglašava da su kamatne stope na stambene kredite komercijalnih banaka i dalje visoke, kao i da su oštri kriterijumi za dobijanje kredita, što je otežavajuća okolnost, tako da stanove kupuju jedino oni kojima Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobri kredit sa povoljnijom kamatnom stopom. On naglašava da je jedini nedostatak IRB u tome što daje stambene kredite za nešto što je već gotovo i na šta se može staviti hipoteka.

– Značajniji oporavak u stanogradnji desiće se kad se država pojavi kao investitor u ovoj oblasti, u ime potencijalnih budućih kupaca i kada im bude odobravala kredite po povoljnijim uslovima – istakao je Milić.

Poslodavci u ovom sektoru ističu da građevinarstvo opterećuju i visoki porezi, kao i visoka cena energenata u industriji građevinskih materijala.

Izvor Večernje novosti