PRIJEDOR – Tekstilno preduzeće “Skonto-prom” iz Prijedora u prvom polugodištu ove godine ostvarilo je prihod od 15 miliona KM, što je na nivou istog prošlogodišnjeg perioda.

Vlasnik “Skonto-proma” Elizabeta Josipović izjavila je da je realizacijom kvalitetno osmišljenih planova i prilagođavanjem zahtjevima svjetskog tržišta preduzeće uspjelo da izbjegne ekonomsku krizu koja je mnoge tekstilne kompanije dovela u nezavidan položaj.

Ona je procijenila da bi za “Skonto-prom” ova godina mogla biti i uspješnija od prethodne.

“Nismo zabrinuti da li ćemo imati posla, već da li ćemo biti u stanju da ispoštujemo ugovore koje smo sklopili sa stranim partnerima”, naglasila je Josipovićeva.

Ona je dodala da, osim redovnih isporuka presvlaka od tekstila i kože za kućni namještaj švedskoj kompaniji IKEA, novom poslovnom partneru, engleskoj kompaniji “Olimpia”, u ovoj godini moraju isporučiti oko 250 000 komada presvlaka od tekstila i 50 000 od kože, kao i manju količinu švedskoj i danskoj firmi.

“Skonto-prom” je prije dva mjeseca obnovio saradnju sa nekadašnjim poslovnim partnerom, italijanskom kompanijom “Kaligarisa”. Josipović je rekla da su se na osnovu sklopljenog ugovora obavezali da će Italijanima od 5. oktobra sedmično isporučivati po šleper namještaja za dnevni boravak – trosjede, dvosjede, fotelje i ugaone garniture sa presvlakama od tekstila i kože.

Preduzeće u Sanskom Mostu i Prnjavoru ima pogone za proizvodnju namještaja, a u prnjavorskom šiju i presvlake od kože.

Centralno preduzeće za šivanje presvlaka od tekstila je u Prijedoru, gdje je i sjedište “Skonto-proma”, a na obavljanju ugovorenih poslova angažovne su još četiri manje tekstilne firme iz prijedorske regije.

U ovom, jednom od najuspješnijih prijedorskih preduzeća, trenutno je zaposleno 620 radnika čija je prosječna plata 500 KM.

Izvor Agencije