PRIJEDOR – Tekstilno preduzeće “Skonto-prom” iz Prijedora ove godine ostvarilo je promet od 30 miliona KM, tako da je uprkos recesiji i problemima koji prate tekstilnu industriju, uspjelo potvrditi lanjski poslovni rezultat.

Vlasnik preduzeća Elizabeta Josipović rekla je da je ostvareni promet rezultat poboljšanja produktivnosti rada, podizanja kvalitete proizvoda, te ušteda, kojima je ove godine posvećeno dosta pažnje.

Ona je naglasila da ih recesija nije omela da investiraju 1,5 miliona KM u pogon u Sanskom Mostu u kojem je zaposleno 120 radnika na izradi kućnog namještaja, te napomenula da će u narednim godinama preduzeće najveći dio svojih aktivnosti usmjeriti ka proizvodnji namještaja, pri čemu će koristiti isključivo domaće sirovine, bukve, hrast i jelu.

“Ostvarili smo odličnu saradnju s lokalnim vlastima Sanskog Mosta i sigurna sam da to može biti ogledni primjer kako treba sarađivati lokalne vlasti s privrednicima jer smo sve neophodne dozvole dobijali u roku od jednog dana, a inspekcijske službe djelovale su savjetodavno, a ne kažnjenički “, kazala je Josipović.

Josipović je napomenula da je podsticajna sredstva od 50 KM po zaposlenom radniku, koja je dobila od Vlade RS, usmjerila na povećanje plata, tako da prosječna plata zaposlenih u “Skonto-promu” iznosi 500 KM.

Josipović je navela da je sa po 100 KM nagradila i 20 učenika, budućih tekstilaca koji od ove godine dva puta u sedmici u njihovom prijedorskom pogonu obavljaju praktičnu nastavu, jer u njima vidi novu radnu snagu budući da je teskstilac deficitarno zanimanje.

Preduzeće plasira namještaj na domaće i tržište okolnih zemalja, a njegova prodaja je u ovoj godini porasla za 20 odsto. U planu je i prodor na iransko, kuvajtski i libijsko tržište.

Ovo poduzeće ima svoje salone namještaja u Sarajevu i Banjaluci, te zakupljeni prodajni prostor u Prijedoru.

“Skonto-prom” je osnovan prije 11 godina i njegova dosadašnja osnovna djelatnost bila je izrada presvlaka za kućni namještaj od tekstila i kože, koje šije u Prijedoru i pogonu u Prnjavoru.

U kompaniji je ukupno zaposleno 600 radnika, a cjelokupnu godišnju proizvodnju “Skonto-prom” posredstvom svjetski poznate švedske kompanije “Ikea”, plasira na inostrano tržište

Izvor Agencije