BANJALUKA – Narodna skupština RS usvojila je u utorak uveče Nacrt strategije razvoja energetike RS do 2030. godine čiji su opšti ciljevi da bude obezbijeđena potrebna količina energije prema ekonomski održivim cijenama i povećana efikasnost njene proizvodnje, transporta, distribucije i potrošnje.

"Ciljevi su i stvaranje uslova za otvaranje energetskog tržišta i ulaganje u ovaj sektor, razvijanje obnovljivih izvora energije, održivost energetskog sektora u uslovima ograničene emisije gasova sa efektom staklene bašte i usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU", rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac.

Odgovarajući na pitanja o mogućoj privatizaciji ovog sektora, Puhalac je istakao da je namjera da postojeća postrojenja ostanu sa vlasničkom strukturom kakva je i sada, a da se za nova postrojenja moraju tražiti partneri.

"Situacija je jasna: resurse imamo, a para nemamo. Imamo potencijal, ali je on neispunjena želja, ako nemamo novac", istakao je Puhalac.

Kad je riječ o investicijama, Puhalac kaže da treba uskladiti 11 zavisnih preduzeća na način da niko u vlasničkoj strukturi ne bude oštećen.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da dijeli mišljenje o potrebi dokapitalizacije, ali ne i privatizacije ”Elektroprivrede RS”, te podsjetio da je 2003. godine parlament Srpske odbacio prijedlog za privatizaciju elektroenergetskog sektora.

Radojičić je naglasio da politika cijena, iako se ovdje insistira na tržišnim cijenama, mora još jedno vrijeme biti socijalno senzibilna i da građani RS imaju struju jeftiniju nego u okruženju.

Prema njegovim riječima, ova strategija ne daje odgovor na pitanje kako zaštititi interese RS u ”Elektroprenosu BiH”. On je dodao da "Elektroprenos BiH", u kojem RS ima 48 odsto vlasništva, ima ogromne probleme u unutrašnjoj organizaciji i 200.000 miliona maraka blokiranih zbog toga što nema dogovora o investiranju.

Strategija, dodao je on, ne daje ni odgovore na organizaciona pitanja unutar elektroenergetskog sektora, vrlo načelno i vrlo široko govori o privatizaciji i ne odgovara na pitanje koji je investicioni kapacitet "Elektroprivrede RS".

On je dodao da su i rokovi navedeni u strategiji probijeni, da je stoga treba ažurirati i niz odredbi riješiti dok dokument ne dođe u formu prijedloga pred parlament Srpske.

Poslanik DP-a Dragan Čavić rekao je da je "Elektroprivredi RS" potrebno restrukturisanje, da je ona postala socijalna ustanova koja je primila toliko novih radnika da to sistem više ne može izdržati.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da ova stranka predlaže donošenje moratorijuma na privatizaciju "Elektroprivrede RS".

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović predložio je da RS bude ta koja će započeti saradnju sa elektroprivredama u Federaciji BiH i u zemljama okruženja. "Treba da razmotrimo oživljavanje ekonomskih tokova čiji prekid je proizveo štetu svima", poručio je Popović.

Autori ove strategije su Energetski institut "Hrvoje Požar" iz Zagreba i Ekonomski institut Banjaluka.

Za Nacrt strategije nakon višečasovne rasprave glasao je 51 poslanik, jedan je bio protiv, a 26 uzdržanih. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se o ovom dokumentu organizuje javna rasprava u roku od 90 dana.

Usvajanjem ovog nacrta okončano je zasjedanje u utorak, a nastavak je najavljen za srijedu u 10.00 časova.

Izvor Agencije