SARAJEVO – Iako je u FBiH 28. marta istekao rok za preregistraciju određene grupe društava s ograničenom odgovornošću u dionička društva, samo tri preduzeća izvršila su ovu obavezu.

"Očekujemo da do kraja maja ovaj proces bude završen jer zahtjevi polako pristižu. Nećemo poduzmati nikakve mjere protiv onih koji su zakazali sjednice skupštine ili će ih uskoro zakazati ili su u fazi pripreme da donesu ovakve odluke", kazao je predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH Hasan Ćelam.

Kaže da Komisija zasad nema podataka koliko se preduzeća mora preregistrovati.

Preregistracju treba da obave sva preduzeća s osnovnim kapitalom većim od četiri miliona KM i 40 suvlasnika ili s više od 40 suvlasnika. Time stiču obavezu da dva puta godišnje Sarajevskoj berzi podnose izvještaj o poslovanju.

Među onima koji se moraju preregistrovati su "Željeznice FBiH", "BH pošta", te sve banke i osiguravajuća društva, ali i "Centrotrans", koji se nedavno preregistrovao iz dioničkog društva u društvo s ograničenom odgovornošću.

Do sada su obavezu preregistracije ispunili "HT Mostar", "Mlinpek Žitar" iz Jajca i Tvornica cementa iz Lukavca.

U Udruženju dioničara, akcionara i udjelničara BiH vjeruju da iza sporosti ovog procesa stoji kriminal.

"Naše procjene su da se više od 40 preduzeća treba preregistrovati, ali oni to sada ne žele uraditi jer ne znaju kako da prikriju nezakonito sticanje vlasništva nad dionicama koje su kupovali od uposlenika", kaže Rizak Softić, predsjednik ovog udruženja.

Ćelam navodi da je mnogo subjekata ranije provelo preregistraciju iz d.d. u d.o.o.

"Nemamo podataka šta se desilo nakon te transformacije i da li je došlo do pada vrijednosti kapitala, ali ćemo od svih kompanija koje su prošle kroz tu pretvorbu tražiti podatke i provesti provjere", dodao je Ćelam.

Prema njegovim riječima, u kompanijama više vole biti udjelničari jer nisu obavezni dostavljati izvještaje i davati informacije.

U Ministarstvu finansija FBiH kažu da je ovo test koji će pokazati koliko se u FBiH poštuju zakoni.

"Zakon mora biti ispoštovan i vidjećemo ima li ovdje pravne države. Komisija za vrijednosne papire bi trebalo da sve one koji ne ispoštuju rokove prijavi registracijskim sudovima", kaže Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH.

Prema novom Zakonu o tržištu vrijednosnih papira i posljednjim izmjenama Zakona o privrednim društvima FBiH, sudovi su dužni izbrisati iz registra pravnih lica sve one koji se ne preregistruju.

Izvor Nezavisne novine