SRBAC – U Srpcu bi na jesen, nakon potpisivanja ugovora, mogla da počne gradnja savremene fabrike za proizvodnju sira od jaja, prve ovakvog tipa u Evropi, koja bi koštala oko tri miliona maraka.

Za početak bi u ovoj kompjuterizovanoj fabrici posao dobilo 25 radnika.

Jozef Polomski, vlasnik fabrike “Doma” iz slovačkog grada Prohov, savjetnik Ambasade Slovačke u Zagrebu za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru Mirko Benicki i predsjednik Privredne komore Banjaluka Nikola Tolimir boravili su tim povodom u Srpcu da bi utvrdili postoje li uslovi za otvaranje fabrike u ovoj opštini.

Polomski je rekao da se sir od jaja pravi od bjelanceta, ima ispod jedan odsto masnoće, nema šećera niti konzervansa i koristi se u bolničkoj ishrani, prije svega za dijabetičare.

On je dodao da Srbac ima prirodne, ekološke, sirovinske i ljudske resurse zbog čega postoji interes za otvaranje pogona pod uslovom da lokalna vlast pruži punu podršku u ovom projektu.

“Kapacitet ove fabrike je 1,5 miliona konzumnih jaja, što Srbac sa okolinom može obezbijediti”, rekao je Polomski dodajući da njegova fabrika u Prohovu godišnje preradi 65 miliona jaja i tržištu isporuči 3.000 tona raznih proizvoda.

Prema njegovim riječima, proizvodi kao što su sir od bjelanceta i jaja u prahu od žumanceta, plasirali bi se na sljedeći način – 80 odsto na svjetsko i 20 odsto na tržište BiH.

Zamjenik načelnika opštine Srbac Dragan Tovilović kaže da je lokalna vlast zadovoljna najavom dolaska slovačkog kapitala i spremna je da u industrijskoj zoni u Crnaji obezbijedi potrebne infrastrukturne priključke i građevinsko zemljište.

Tovilović je primio goste, a potom sa njima posjetio najveće srbačko poljoprivredno preduzeće “Agrounija”,vlasništvo Zorana Kneževića, koje će najvjerovatnije biti strateški partner u obezbjeđivanju sirovine, jer posjeduje dvije farme za proizvodnju konzumnih jaja.

Izvor Agencije