BANJALUKA – Za kupovinu fabrike u stečaju “Energetika” koja je nekad poslovala u sastavu poslovnog sistema “Incel holding” zainteresovani su kupci iz Slovenije i pregovori o investicijama koje nude su u toku, izjavila je stečajna upravnica u “Energetici” Zora Bulatović-Kremenović.

Ona nije željela da otkrije o kojem kupcu se radi, do okončanja pregovora o kupovini nekretnina fabrike u stečaju.

“Do sada su održane dvije licitacije za prodaju nekretnina “Eneregetike” i obje su proglašene neuspjelim, zbog toga što nije bilo zainteresovanih kupaca”, rekla je Kremenović- Bulatović.

Imovina “Eneregetike” procijenjena je na 15,8 miliona maraka i čine je postrojenja koja se koriste za proizvodnju i distribuciju električne i toplotne energije, kao i zemljište i nekoliko poslovnih objekata.     

“Preduzeće radnicima i drugim povjeriocima duguje 6,5 miliona maraka. Zbog zaduženja i nemogućnosti isplate dugova u “Energetici” je 30. juna 2008. godine na zahtjev radnika, pokrenut stečaj”, istakla je Kremenović-Bulatović.

Stečajna upravnica napominje da je “Energetika” glavni snabdjevač električnom energijom svih preduzeća, napominjući da bi ukoliko se pronađe strateški partner u stečaju, na dobitku bio poslovni sistem “Incel” kojeg pored “Energetike” čine još “Industrijske plantaže”, “Slobodna zona” i “Belfan”.

“Pokretanje proizvodnje je moguće uraditi, jedino ako se za “Energetiku” pronađe investitor koji će uložiti novac u modernizaciju postrojenja , koja će umjesto mazuta kao pogonsko gorivo koristiti jeftinije i ekološki prihvatljiviji energenti”, tvrde advokati slovenačke firme “Montevar” koja je prije rata imala poslovnu saradnju sa “Incelom”.

Oni su u petak imali i radni sastanak sa stečajnom upravnicom Bulatović-Kremenović. Ovo preduzeće ima upisanu hipoteku u “Energetici” čija je vrijednost milion evra i u prihodima koji se ostvaruju od prodaje fabrike u stečaju, ova potraživanja spadaju u prioritetnu isplatu.  

“Energetika” je do otvaranja stečaja zapošljavala 102 radnika kojima poslodavac od 1996. godine nije uplatio nijednu platu, ni povezao radni staž.

U kompaniji “Montevar” nisu željeli da otkriju da li su dostavili ponudu za kupovinu “Energetike”, mada u Odboru povjerilaca ovog preduzeća tvrde da je “Montevar” jedini ozbiljan partner za njenu kupovinu i da predlažu konkretne investicione planove. Radnici navode da “Montevar” nudi nova rješenja za toplifikaciju.

Izvor Glas Srpske