LJUBLJANA  – Velik interes Slovenaca za turistička putovanja nakon dugotrajnog zatvaranja potvrdio je prvi čarter let kojim je jutros na Tenerife na sedmodnevni odmor u Španiji otputovalo 180 putnika u organizaciji nekoliko agencija.

Za slobodna mjesta u avionu prevoznika Trejd era interesovanje je bilo veliko i rasprodata su u roku od nekoliko dana, nakon poboljšanja epidemiološke situacije u državi, ali i boljih vremenskih prilika te predstojećih praznika.

Turističke agencije zato planiraju još nekoliko čarter letova za udaljene egzotične destinacije, a već nude i paket aranžmane na tradicionalnim, klasičnim turističkim odredištima Slovenaca, među kojima je Hrvatska u samom vrhu, prenijela je Hina.

“Očito je da ljudi žele da putuju, a putovanja organizujemo uz sve bezbjednosne protokole koje treba u cjelosti primjeniti”, navode u Kompasu, jednoj od agencija koje su organizovale let na Tenerife.

“Planiramo dugoročno, a bezbjednost i zdravlje putnika uvijek su nam na prvom mjestu”, dodaje Kompas.

Upravnik ljubljanske vazdušne luke Fraport Slovenija kaže da tokom preostale zimske sezone nakon prvog čartera imaju u planu njih još nekoliko.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Dubai, Sejšeli, Maldivi, Zanzibar, karipska ostrva, Meksiko, neke su od zimskih destinacija za koje vlada prilično interesovanje, ali i Sarajevo zbog skijanja na Jahorini, no najpopularnije proljećne i ljetnje destinacije ostaju Sredozemlje, posebno hrvatska obala.

Turisti koji su otputovali na Tenerife morali su zbog španskih vlasti da pokažu negativan PCR test na korona virus, a moraće i da se testiraju na aerodromu nakon povratka, osim ako nisu preležali kovid-19 ili su već vakcinisani protiv te zarazne bolesti.