LJUBLJANA/ZAGREB – Slovenija i Hrvatska spremne su, prema najavama zvaničnika dvije zemlje, da učestvuju u mogućoj izgradnji Nuklearne elektrane Krško 2 (NEK 2).

Slovenija i Hrvatska su već učestvovale u izgradnji Nuklearne elektrane Krško čije vlasništvo po pola dijele energetske kompanije dvije zemlje, a poruke slovenačkih ministara i državnih zvaničnika da ta zemlja namjerava da graditi NEK 2 prihvaćene su ovih dana s druge strane granice.

Hrvatski ministar energetike Tomislav Čorić kazao je da Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije iz drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

“Ako se Slovenija odluči za izgradnju drugog bloka i ponudi potencijalnim partnerima udio u finansiranju ovog skupog projekta, mislim da bi Hrvatska trebalo da razmotri dugoročan i stabilan izvor električne energije”, rekao je Ćorić.

Dodao je da Hrvatska, kao suvlasnik nuklearne elektrane i susjedna zemlja, trenutno učestvuje u javnoj raspravi o prekograničnom uticaju ovog projekta.

Suvlasnički odnos nuklearne elektrane Krško između Slovenije i Hrvatske posljednjih godina nije prošao bez nesuglasica, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, trenutno je neriješeno.

S tim u vezi, Čorić je ponovio da slovenačka ponuda za zajedničko skladište u Vrbini nije prihvatljiva za Hrvatsku iz već poznatih razloga. Najvažnije je da Hrvatska tamo ne bi mogla da skladišti sav preostali radioaktivni otpad.

Hrvatska trenutno proizvodi oko 60 posto svojih potreba za električnom energijom. (Agencije)