LJUBLJANA – Oko 40 posto Slovenaca izgubilo je posao ili je bilo prinuđeno na rad sa skraćenim radnim vremenom usljed krize kovid-19, a više od polovine njih spremno je sada da se prekvalifikuje kako bi zadržalo posao ili dobilo novi, prema studiji Globalno istraživanje talenata 2020.

Rezultati ovog istraživanja o mobilnosti i preferencijama tražilaca posla pokazuju da je 38 odsto ispitanika u Sloveniji bilo primorano da radi manje sati ili je ostalo bez posla u poređenju sa globalnim prosjekom od 36 procenata, prenosi agencija STA.

Istovremeno, 54 procenta anketiranih Slovenaca i čak 68 posto učesnika u istraživanju globalno reklo je da je spremno da se prekvalifikuje.

U Sloveniji su Globalno istraživanje talenata sproveli internet portal za zapošljavanje MojeDelo.com i Boston Konsalting Grupa. U anketi, koja je obuhvatila ukupno 209.000 učesnika iz 190 zemalja, učestvovalo je i 1.617 Slovenaca starih između 17 i 65 godina.

Spremnost za sticanje novih vještina radi povećanja moguänosti zapošljavanja uglavnom je veća kod zaposlenih u industrijama koje su više trpjele zbog pandemije.

Gotovo tri četvrtine zaposlenih u uslužnim, prodajnim i korisničkim sektorima na globalnom nivou iskazalo je spremnost da se prekvalifikuju, dok su zaposleni u sektorima kao što su zdravstvo i medicina, socijalni rad i naučne i istraživačke djelatnosti manje spremni na to jer se njihovi poslovi smatraju sigurnijim.

Istraživanje pokazuje da su digitalna, IT, kancelarijska i menadžerska radna mjesta na vrhu liste potencijalnih novih karijera.

Autori ankete napominju da raste svjetska svjest o važnosti prilagođavanja tržištu rada, potrebi za učenjem tokom cijelog života i sticanju novih vještina.

Prema rezultatima studije, 65 odsto svih ispitanika se dodatno obučava na radnom mjestu, 62 procenta se obučava samostalno, 48 posto pohađa onlajn kurseve, 41 posto prisustvuje raznim konferencijama i seminarima radi sticanja znanja o novim vještinama, a 36 procenata koristi u te svrhe aplikacije na mobilnim uređanjima.