SARAJEVO – Broj firmi u BiH koje smanjuju svoj kapital radi pokrića gubitka povećan je u odnosu na prošlu godinu, a osnovni razlog takve prakse je uticaj globalne ekonomske krize.

Ekonomski analitičar iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH Duljko Hasić istakao je da je u BiH kriza od sredine prošle godine uzela maha i da je većina preduzeća u teškoj situaciji, te da nisu u mogućnosti poslovati pozitivno.

“Zbog loše poslovne aktivnosti povećan je broj firmi koje smanjuju kapital radi pokrića gubitka. Najviše su pogođena mala i srednja preduzeća dok velika imaju još prostora i potencijala da se izbore”, izjavio je Hasić i dodao da je usljed globalne ekonomske krize primjetan drastičan pad svih privrednih aktivnosti, pogotovo u oblasti građevinarstva.

On procjenjuje da će mnoge firme koje smanjuju kapital da bi pokrile gubitak u poslovanju otići u stečaj i likvidaciju.

“I ranije je bilo gubitaka, ali su ih firme u većini slučajeva pokrivale iz drugih izvora. Sada nemaju izvor sredstava i mogućnost da gubitak riješe na drugi način, već na teret kapitala. To je pokazatelj predstečajnog stanja”, kazao je Hasić.

Naglasio je da postoji još jedan razlog za donošenje odluka o smanjenju kapitala radi pokrića gubitka, a to je zakonski propis da firme nakon tri godine moraju pokriti ili otpisati gubitak.

“Dosta preduzeća je došlo u takvu situaciju. Nagomilavala su gubitak iz ranijih godina i sada ga moraju rješavati”, dodao je Hasić.

Napomenuo je da će konkretne pokazatelje o ovome imati nakon što u STK BiH dobiju šestomjesečne račune preduzeća.

Predrag Čović, potpredsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je da je kriza glavni “krivac” za smanjenja kapitala preduzeća kako bi se izborila sa dugovima.

“Situacija je takva da proizvodne firme rade 30 do 40 odsto više i imaju 30 do 40 odsto manje prihoda. Dakle, treba raditi duplo više da bi bili na nuli. Mnoge firme nemaju kapitala i mogućnosti plasmana robe, a država nije učinila ništa da im olakša poslovanje. Zato one nameju izbora, jer gubitak moraju pokriti”, dodao je Čović.

Zlatan Dedić, direktor Sarajevske berze, koja gotovo svakodnevno objavljuje odluke firmi o smanjenju kapitala, kaže da nisu radili analizu, ali da je zapazio da je prisutan trend pokrića gubitka na teret kapitala. Smatra da je moguće da neke kompanije vrijeme krize smatraju najlakšim periodom da se riješe duga na takav način.

Izvor Agencije