BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić istakao je da je Srbija “konomski partner RS broj jedan” i da je ekonomska razmjena RS u izvozu i uvozu u najvećoj mjeri vezana za Srbiju.

“Zbog toga je ono što se dešava na tržištu i ekonomiji Srbije izuzetno važno za ekonomiju RS”, pojasnio je Radojičić novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa delegacijom Narodne skupštine Srbije, koju je predvodila predsjednik parlamenta Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

On je dodao da izvršni organi vlasti RS i Srbije rade na nizu kapitalnih projekata u vezi sa energetikom, ali i autoindustrijom.

“U Srbiji i RS primjenjuju se slične mjere za ublažavanje negativnih posljedica svjetske ekonomske krize, kao što su smanjenje javne potrošnje, ušteda u budžetima, recesivna politika prema javnoj potrošnji i pokušaj podsticanja investicija i privrednih aktivnosti“, istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o opštim političkim i ekonomskim prilikama u Srbiji, RS i BiH, kao i bilateralnim odnosima dva parlamenta, koji su i formalizovani potpisivanjem sporazuma o saradnji prije dvije godine.

“Informisao sam presjednicu Đukić-Dejanović o aktuelnim političkim pitanjima u RS i BiH, pitanju ustavnih odnosa u BiH, nadležnostima i Dejtonskom mirovnom sporazumu“, dodao je Radojičić.

On je rekao da će delegacija skupštinskih odbora RS idući mjesec biti u prilici da posjeti Skupštinu Srbije, nakon što su prije nekoliko mjeseci bili domaćini slične delegacije odborima Skupštine Srbije u Banjaluci.

Predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je na današnjem sastanku zaključeno da je potrebno, u sklopu razvoja demokratskih procesa u parlamentima, i kod drugih instanci vlasti inicirati potrebu za intenzivnijom ekonomskom saradnjom, jer izabrani predstavnivci građana u parlamentima RS i Srbije imaju pravo i obavezu da to čine.

“Ekonomska kriza zahvatiće sve segmente života u RS i Srbiji, čiji se maksimalni efekat očekuje u seprembru ove godine, a parlament treba da je dočeka što spremniji. Mjere Vlade su u formi zakona u proceduri u našem parlamentu i mi ćemo sutra početi raspravu o tome, što će praktično značiti smanjenje plata za administraciju i smanjenje određenih investicija“, dodala je Slavica Đukić-Dejanović.

Prema njenim riječima, biće dobro ako rebalansirani budžet bude realizovan, što znači da su ekonomski stručnjaci negdje procijenili koliko će trajati kriza i kog inteziteta će biti.

Slavica Đukić-Dejanović smatra da saradnja parlamenta RS i Srbije može doprinijeti boljoj saradnji BiH i Srbije, te zajedničkim nastupima na svjetskom nivou.

Izvor Agencije