BEOGRAD – Srbija je u objavljenom izvještaju Svjetske banke (SB) o uslovima poslovanja u svijetu napredovala za dva mjesta i po tome je 88 na listi od ukupno 183 rangirane zemlje.

U saopštenju Međunarodne finansijske korporacije (IFC) – filijale SB – se navodi da je Srbija “pojednostavila proces registracije preduzeća koji se sada obavlja na jednom šalteru i poboljšala pristup informacijama o kreditnoj sposobnosti tako što je donijela novi Zakon o zaštiti ličnih podataka, koji garantuje zajmoprimcima mogućnost da provjere svoje podatke u kreditnom birou”.

U izvještaju “Doing business 2010.” koji je objavljen na sajtu SB se navodi da je Srbija na prvom mjestu prema važećim uslovima za dobijanje kredita u regionu.

Prema ostalim parametrima koji su primjenjivani u analizi SB – uslovi za osnivanja firmi, dobijanje građevinskih dozvola, zapošljavanje radnika, registrovanje vlasništva, plaćanje poreza, zatvaranje preduzeća, zaštita investitora i realizacija ugovora – Srbija je među zemljama regiona istočne Evrope i srednje Azije između 13 i 23 mjesta.

Izvor Agencije