BEOGRAD – Prethodna godina bila je teška za ugostitelje ne samo u Srbiji, već čitavom svijetu, zbog pandemije korona virusa koja ih je uglavnom držala zatvorenim prethodnih mjeseci. Međutim, srpski ugostitelji sada se suočavaju sa još jednim velikim problemom, a to je nemogućnost pronalaska radne snage.
Krizni štab za borbu protiv korona virusa preporučio je Vladi Srbije u ponedjeljak nove mjere, koja je ona usvojila, a koji se tiču ugostitelja u Srbiji. Nakon mnogo mjeseci, ugostiteljski objekti u Srbiji ponovo će raditi u zatvorenim prostorima do jedan ujutru, a na otvorenom, odnosno u baštama neograničeno. Mjerama je dozvoljeno i izvođenje muzike u svim objektima. Ovo znači da će domaći ugostitelji raditi u nešto drugačijem režimu nego ranije.

Međutim, ovo će dovesti do izražaja jedan drugi problem, a koji je isto mnogo eskalirao tokom posljednjih godinu dana pandemije korona virusa, a to je nedostatak radnika za ugostiteljske objekte. Naime, mnogi su upravo zbog te krize bili prinuđeni da pronađu nove poslove i da se prekvalifikuju, a sada dolazi i još period ljeta, kada mnogi radnici u ugostiteljstvu idu u inostranstvo na sezonske poslove na primorju.

Ovim povodom portal Nova.rs odlučila je da kontaktira ljude iz te struke kako bi objasnili trenutno stanje u srpskom ugostiteljstvu, a posebno i to kako će sve izgledati nakon donošenja posljednjih epidemioloških mjera kojima je ponovo „vraćen“ život u ugostiteljstvu, ali ostaje pitanje kako će sve to izgledati u narednom periodu.

Predsjednik Udruženja noćnih barova i klubova, Miša Relić, ističe za portal Nova.rs da je gotovo nemoguće naći konobara, barmena, a tek kuvara. On tvrdi da su oglasi puni njegovih kolega koji pokušavaju da nađu osoblje.

„Oglasi su puni kolega koji pokušavaju da nađu osoblje i to je zaista veliki i nažalost nerješiv problem ove sezone“, tvrdi Relić za Nova.rs.

Upitan šta može da se očekuje od predstojeće ljetnje sezone, kada uglavnom mnogi radnici u ugostiteljstvu idu da rade sezonske poslove na primorju, Relić ocjenjuje da je cijelo ugostiteljstvo u Srbiji trenutno na, kako tvrdi, koljenima.

On podseća da ugostitelji nisu radili od marta 2020. godine, da će u junu i julu Beograd biti, kako navodi, prazan i da je ova godina još problem jer nema dovoljno turista.

Konsultant Nenad Belinčević kaže da će se nedostatak radne snage sigurno osećati u ugostiteljstvu, ali i hotelijerstvu.

„Sigurno se oseća nedostatak osoblja“, kaže on.

Ističe da je pandemija korona virusa ostavila velike posljedice i da su tokom pandemije ljudi masovno odlazili u taksiste, vozače CarGo, građevinarstvo.

„Veliki broj njih se nije vratio“, kaže Belinčević i dodaje da već posljednja tri mjeseca veliki broj ljudi odlazi u inostranstvo na rad.