BEOGRAD – Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije kako bi se iskoristio veliki potencijal Srbije u toj oblasti, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost.
Mihajlovićeva je istakla da je cilj novog zakona da se napravi ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Ona je navela da je zakon o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet jer su obnovljivi izvori energije sada dio Zakona o energetici.

“Ako računamo i velike hidroelektrane, gotovo 27 odsto proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, to je svega četiri do pet odsto, što je veoma malo i u odnosu na druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima”, rekla je Mihajlović.

Ona je najavila da će biti promijenjen dosadašnji sistem podsticaja i da će biti uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora, a posebna pažnja će se obratiti na kogeneraciju, odnosno na proizvodnju i električne i toplotne energije.

“Novitet u zakonima je i formiranje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost”, najavila je Mihajlović i dodala da je plan da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz međunarodnih fondova.