BEOGRAD  – Direktor Poslovnog udruženja mlinara “Žitounija” Zdravko Šajatović potvrdio je da je u skladu sa odlukom Vlade Srbije počeo slobodan izvoz brašna.
On očekuje da će brzo biti obnovljena saradnja sa starim kupcima Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i BiH, kojima je Srbija godišnje prodavala po oko 40.000 tona brašna, s obzirom na dugogodišnju i već uhodanu saradnju.

“Na našim prodavcima je da vrate stare kupce koji su u međuvremenu morali da se prebace na druga tržišta. Naša je šansa je u tome što se nastavlja kriza na tržištu hrane, pa i na tržištu najvažnije sirovine – pšenice, tako da verujemo da će se tražnja za pšenicom i brašnom i dalje nastaviti pa ćemo bar deo gubitka nadoknaditi u izvozu”, rekao je Šajatović za Tanjug.

Šajatović je naveo da je u protekla dva mjeseca brašno na svjetskom tržištu poskupjelo za 20 do 30 evra, te da je sada njegova cijena 440 do 450 evra po toni.

“Naše brašno će za početak morati da se prodaje nešto jeftinije kako bi se vratili nekadašnji kupci. Naša sreća u nesreći je što su stari kupci brašna iz Srbije koji su se u međuvremenu preorijentisali na bugarsko, krajnje razočarani i visinom cene i lošim kvalitetom”, rekao je on.

Vlada Srbije je prošle sedmice donijela odluku o slobodnom režimu izvoza brašna iz Srbije.

Do sada je važila kvota od 23.000 tona mjesečno. (Srna)