BEOGRAD – Srbija je izašla na međunarodno finansijsko tržište, među prvima u grupi zemalja čiji je kreditni rejting odmah ispod investicionog.
Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, time je izazvala ogromnu pažnju investitora, te uspješno prodala državne obveznice u iznosu od dvije milijarde evra. Obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svijetu, a na naplatu dospijevaju 2027. godine, prenio je Blic.

Srbija je i jedina zemlja u Evropi koja je za vrijeme pandemije virusa Covid-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrijednosti, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, više od 300 investitora iz cijelog svijeta pokazalo je interesovanje za srbijanske obveznice. Respektibilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke iskazale su tražnju za preko sedam milijardi evra, što je skoro četiri puta više od ponuđene vrijednosti emisije.

Obim prodaje evroobveznica iznosio je dvije milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125%, stopom prinosa od 3,375% i rokom dospijeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi. Međutim, zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena.

“To je još jedan signal da investitori imaju povjerenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, a koja je pogodila čitav svijet i naročito finansijska tržišta. Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vrijeme pandemije virusa i da je donijela odgovarajuće ekonomske mjere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastaviti privredni rast “, navode iz Ministarstva.

Srbija je ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji od većine drugih zemalja, sa stopom privrednog rasta od 4,2% u 2019. godini, stopom rasta od 5% u prvom kvartalu 2020. godine, niskom i stabilnom inflacijom, fiskalnom ravnotežom, kao i sa nikada višim deviznim rezervama, kaže se u saopštenju.

Stvaranje i očuvanje makroekonomske stabilnosti i uspješni rezultati koje Republika Srbija kontinuirano ostvaruje, kao i veliko poverenje investitora u reforme Vlade Republike Srbije u oblasti ekonomije i javnih finansija, uticali su na smanjenja javnog duga u prethodnim godinama.

Upravo zbog toga, Republika Srbija može da podrži dodatno zaduživanje za oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije.