PALE – Novosadska kompanija “Srbijagas” uskoro će preuzeti preduzeće “Gas promet” iz Pala, kroz šta RS očekuje da se priključi na planirani krak gasovoda “Južni tok” i rješi snabdjevanje tim energentom.

Proces preuzimanja "Gas prometa" biće pokrenut memorandumom o razumijevanju i načinu rješavanja imovinskih odnosa između dva preduzeća, koji će uskoro biti potpisan u Beogradu.

Prema tom sporazumu, "Srbijagas" će kroz konverziju svojih potraživanja dobiti 40 odsto akcija "Gas prometa" od postojećih 65 odsto koje su u vlasništvu RS. Preostalih 25 odsto akcija zadržaće Vlada RS, dok će ostatak imati javni i investicioni fondovi, te mali akcionari paljanskog preduzeća.

Novosadska kompanija tako će dobiti najveći dio vlasništva nad 22 kilometra dugim gasovodom od Gornjeg Šepka do Karakaja, kod Zvornika, koji se planira spojiti na krak velikog gasovoda "Južni tok", koji preko Srbije ide od Rusije ka zapadnoj Evropi.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS nisu mogli potvrditi ovu informaciju, ali su rekli da je Vlada donijela odluku o potpisivanju memoranduma o razumijevanju i načinu rješavanja imovinskih odnosa između kompanija "Srbijagas" i "Gas prometa".

"Saglasnost za potpisivanje memoranduma dala je Vlada RS, a za potpis ovlastila Slobodana Puhalca, ministra industrije energetike i rudarstva", kazali su u tom ministarstvu.

Kako saznajemo, memorandum će sljedeće sedmice potpisati Puhalac i njegov srbijanski kolega Petar Škundrić.

Kompanija "Gas promet" osnovana je 1998. na imovini predratnog NIS-ovog gasovoda, i to kao strateško preduzeće sa 65 odsto državnog kapitala.

Milomir Draganić, direktor "Gas prometa", ocijenio je vrlo bitnim da NIS, odnosno "Srbijagas", uđe u vlasničku strukturu tog preduzeća kako bi RS dobila nesmetan pristup skladištu gasa u Banatskom Dvoru.

"Njihovim ulaskom za partnera dobijamo najvećeg ‘igrača’ u regionu što se tiče gasa i RS bi time konačno riješila probleme nestašice i nabavke gasa u potrebnim količinama. To bi mnogo značilo i za tehničko opremanja naših postrojenja", kaže Draganić napominjući da je interes obostran, jer je BiH jedina zemlja u regionu koja nema kapacitete za skladištenja gasa.

Osim nesmetanog pristupa skladištu u Banatskom Dvoru, saznajemo i da je Vladi RS obećano da će kompanija "Srbija gas" proširiti gasnu mrežu u RS kojom su trenutno pokriveni samo Zvornik i Istočno Sarajevo.

"Ako imamo u vidu da kroz Srbiju prolazi trasa gasovoda ‘Južni tok’, korist od ovog aranžmana za privredu RS je ogromna. Aktuelizovaće se i pitanje izgradnje gasovoda ‘Sava’ i njegovo priključivanje na ‘Južni tok'", ističe Draganić.

Izvor Nezavisne novine