NJUJORK – Centralne banke nisu savršene, ali najbolje funkcionišu kada se političari ne miješaju u njihov rad. Međutim, kako sada stvari stoje, jedan od glavnih nosećih stubova monetarne politike našao se na udaru političara.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je svoje neslaganje sa monetarnom politikom zemlje nedavno podigao na jedan sasvim novi nivo, kada je smijenio guvernera Centralne banke Turske. Iako nije objavljen nijedan zvaničan razlog za smjenu, Erdoan je okrivio visoke kamatne stope kao uzrok visoke stope inflacije.

Nešto kasnije oglasio se i sam Erdoan koji je rekao da je guverner centralne banke Murat Džetinkaja otpušten jer nije pratio instrukcije o kamatnim stopama, ali i zato što banka nije na ispravan način ispunila svoju ulogu.

“Vjerujemo da je neophodno promijeniti osobu koja ne prati date instrukcije po pitanju monetarne politike”, naglasio je Erdoan u svom govoru u Ankari.

Ovo dramatičan razvoj događaja doveo je do pada turske lire za dva odsto, i definitivno produbio sumnje u nezavisnost rada Centralne banke.

„Pod vladavinom predsjednika Erdoana, kredibilitet monetarne politike je ozbiljno ugrožen“, kaže Džejson Tuvi, ekonomista iz Capital Economics za CNN Money.

On dodaje da je Turska eklatantan primjer onoga šta se može desiti kad se političari umiješaju u rad centralnih banaka. Godine Erdoanovog pritiska na rad Centralne banke dovele su do bezizlane situacije kao i visoke inflacije, kojom se Centralna banka suviše kasno počela baviti.

„Turska je klasičan primjer kako nastojanja političara da preuzme kontrolu nad monetarnom politikom zemlje ugrozili kredibilitet centralnih banaka da se bore protiv inflacije“, kaže Tuvi.

Centralne banke u većini naprednih ekonomija su osmišljene tako da budu izolovane i zaštićene od kratkoročnih hirova političara. Cilj je da se centralnim bankama da sloboda da primjene mjere u borbi protiv inflacije, čak iako se te mjere smatraju nepopularnim ili eventualno mogu naštetiti političarima na izborima.

Kada je, konkretno, riječ o Turskoj, inflacije je skočila na 25% prošle godine baš zato što centralna banka, pod Erdoanovim pritiskom, nije agresivno djelovala i podigla kamatne stopu. Turska lira je pala na rekordno niske grane, a berza je potonula.

Očekuje  se da bi novi guverner Centralne banke Turske Murat Ujsal mogao da „sreže“ kamatne stope za par procenata kako bi umirio Erodana, ali to može samo dovesti do novih problema, smatra Pjotr Matis, strateg iz Rabobanka.

Matis je upozorio da bi takav potez bio ogromna greška po pitanju monetarne politike, ako se uzme u obzir da tuska lira u padu. Takođe, pomenute smjene na čelu Centralne banke ozbiljno su ugrozile nezavisnost ove instutcije.

Vin Tin, ekonomski strateg iz „Brown Brothers Harriman“ smatra da je jedini „zločin“ smijenjenog guvernera Centralne banke Turske bio taj što nije smanjio kamatne stope:

„Sada sasvim dobro znamo ko kontroliše monetarnu politiku u Turskoj. Svi znamo da je Erdoan još ranije isticao da je on ’neprijatelj kamatnih stopa’, jer ih smatra uzrokom inflacije“, kaže Tin.

Piter Bokvar, analitičar u „Bleakley Advisory Group“ kaže da je ovdje riječ o ekonomskoj ingnorantnosti.

„Ovo nije ništa drugo do ekonomska ingnorantnost, neznanje. Svugdje na svijetu se centralne banke bore da upravo kamatnim stopama „ohlade“ uzavrele ekonomije i tako spriječe da inflacija izmakne kontroli. Ali, u Turskoj je to drugačije. Vjerujem da se guverner našao u teškoj situaciji, jer teško je bilo šta preduzeti kada imate predsjednika koji vam diše za vratom“, kaže Bokvar.

Neki navode da vjerovatno dolazi nova era kada će političari imati sve veći uticaj na rad centralnih banaka. Međutim, svi upozoravaju da niko ne zna kako će se to završiti jer monetarna politika jedne zemlje ne smije da ovisi o željama političara i njihovim predizbornim obećanjima. (CNN Money)вкосметичкепрограммы для хакеров на андроидлобановский харьковтрейнер для ведьмак 3 1.31https://opendatabot.ua/c/42033028visit st petersburg