LONDON – Svjetska ekonomija zavisi od političkih kretanja, a svjetska tržišta reaguju na političke promjene. Kako u 2020. godini svijet očekuje priličan broj bitnih događaja, tako je teško predvidjeti kako će se kretati svjetska ekonomija u godini koja je pred nama.

BREXIT: Prvo ono što svijet čeka u 2020. godini svakako je Brexit i pitanje da li će Boris Džonson pristati na trgovinski sporazuma sa EU. Analitičari su, mahom mišljenja da hoće, da je to njegov cilj i da ima dobre šanse. Velika Britanija sigurno izlazi iz EU 31. januara 2020., ali još postoji opasnost Brexita bez sporazuma. Džonsonova vlada do kraja 2020. mora s EU ispregovarati novi trgovinski sporazum kojim će definisati ekonomske odnose za budućnost, a od njih će uveliko zavisiti stabilnost britanske ekonomije nakon Brexita. Konkurentnost i standardi EU trenutno su najveća prepreka pronalasku rješenja, ali postoji nada da je dogovor moguć. Prepreka bi moglo biti francusko insistiranje da se ribarstvo uključi u sve i jedan sporazum, ali i to da Velika Britanija ne odstupi od EU standarda, posebno u oblasti rada.

NJEMAČKA VELIKA KOALICIJA: Njemačka je prošle godine jedva izbjegla recesiju, a na početku ove Angela Merkel je u velikim problemima jer se na sve načine bori za opstanak velike “GroKo” koalicije, s obzirom da su manjinski partneri socijaldemokrate počeli da naginju ulijevo. Izabravši novo rukovodstvo, SPD je napravio prvi korak ka raspadu koalicije. Njihovo zalaganje za veću potrošnju svakako je u konfliktu sa Merkelovom CDU, koja je poznata po fiskalnom konzervatizmu. SPD bi mogao tražiti prijevremene izbore, što će svakako uticati na njemačku ekonomiju.

IZBORI U AMERICI: Čovjek od kojeg najviše strijepi Vol Strit je Donald Tramp kojeg ove godine čekaju novi predsjednički izbori. Izbori su uvijek politički rizik, treći najveći za berze, koji će investitori budno pratiti. Mnogo toga zavisi od demokratskog kandidata koji će „izaći na crtu“ predsjedniku Donaldu Trampu. Umjereniji demokrata mogao bi da umanji političku neizvjesnost, kažu analitičari. Takođe, analitičari navode da najveći protivnici Trampa, tzv. anti-Tramp glasači žive u saveznim državama koje svakako pripadaju demokratama, poput Kalifornije i Njujorka, tako da njihovi glasovi neće biti odlučujući. Analitičari predviđaju da bi prava bitka trebala da se odigra u mali državama srednjeg zapada koji su prošli put i donijeli pobjedu Trampu.

MOGUĆNOST RECESIJE U SAD: Ovo je pitanje koje proganja berze već duže vremena. Nedavno su američki zvaničnici u istraživanju Univerziteta Duke rekli da očekuju recesiju u narednih godinu dana. Naime, recesioni rizici su opali u drugoj polovini 2019. godine, ali, kako tvrde, najduži privredni rast u istoriji SAD moraće u nekom trenutku da se završi. Predviđa se da će privredni rast SAD u 2020. godini dodatno usporiti. Istovremeno, očekuje se da će globalna proizvodnja dotaknuti dno. Međutim, ako se potrošnja nastavi tempom iz 2019. godine, nezaposlenost bude rekordno niska, i stvore se nova radna mjesta u najlošijim dijelovima ekonomije, postoji mogućnost da se recesija izbjegne.

INDIJSKA EKONOMIJA: Indija će teško ponovo dosegnuti do statusa najbrže rastuće ekonomije u svijetu. Naime, indijski BDP je pao sa 8 na 4,5 odsto posljednjih godinu dana i to uglavnom zbog problema u bankarskom sektoru i finansijskom sistemu. Ipak, premijer Narednra Modi i njegova vlada insistiraju da su indijski problemi ciklični, tj, dešavaju se nakon određenih perioda, i trenutno nemaju nikakav kredibilan plan da se bore protiv ovih izazova. Iako će se rast oporaviti nakon šestgodišnjeg minimuma, Indiji predstoji velika borba da se izbori za svoje mjesto među svjetskim ekonomijama.

PROBLEMI U LATINSKOJ AMERICI: Slab rast, ozbiljna nejednakost te percepcija naroda da vlasti ignorišu njihove probleme i potrebe je nešto što neće nestati i sve više ljudi će se odlučiti da izađu na ulicu i protestima zatraže svoja prava.  To je nešto što smo prošle godine vidjeli u Čileu, Kolumbiji i Ekvadoru. Argentina je pod velikim pritiskom duga, a meksički predsjednik Andres Manuel Obrador jednostavno ne može da kontroliše nasilje niti da pokrene usporenu ekonomiju. Dakle, iduća godina će biti puna izazova za ovaj dio svijeta.

KINA SVJETSKI LIDER U 5G TELEKOMIMA: Kina bi mogla da postane istinski lider kada je riječ 5G tehnologiji tokom ove godine. Naime, to će biti više nego očigledno i prije kraja 2020. godine. Ako se uzme u obzir broj 5G baznih stanica koje su instalisane, ne postoji nijedna zemlja koja bi mogla parirati Kini. Kada je riječ o prodaji 5G smatrfona, očekuje se da će kineski proizvođači Huawei, Oppo, Xiaomi i Vivo definitivno nadmašiti Apple, Samsung i druge svjetske proizvođače.

PROBLEMI U EVROPSKOM BANKARSKOM SEKTORU:  Skoro ništa ne upućuje na to da će se okruženje u kojem su banke radile tokom 2019. godine promijeniti u 2020. godini. Banke su u velikim problemima zbog niskih ili negativnih kamatnih stopa, slabih investicionih prihoda samih banaka ali i sve usporenijeg ekonomskog rasta. Krajem 2019. godine banke širom Njemačke, Francuske, Španije, Švajcarske i Velike Britanije su najavile 60.000 otkaza. U Italiji bi i ostale banke mogle slijediti UniCredit koja otpušta 8.000 ljudi. Veliki problemi bi se mogli javiti i u britanskom bankarskom sektoru, posebno ako Brexit bude imao negativne posljedice po britansku ekonomiju. (SWOT, FINANCIAL TIMES)