Mnoge kompanije, za liderske pozicije, angažuju osobe koje nisu zaposlene u samoj kompaniji: drugim riječima, traže direktore “sa strane”. Ta praksa se pokazala kao uspješna, ali koliko su sa njom saglasni ostali radnici?

Sljedeći izvršni direktor Starbaksa dolazi izvan kompanije, rekao je privremeni lider, Hauard Šulc, za WSJ. On se vratio na vrhovnu poziciju u aprilu, nakon odlaska bivšeg izvršnog direktora Kevina Džonsona. Uprkos spekulacijama analitičara i investitora da bi tu mogao i da ostane, Šulc je to javno demantovao.

Kako kaže, ne planira da ostane na tronu Starbaksa i tokom jeseni, te će tada biti imenovan novi lider poznatog lanca kafeterija. Šulc je za medije rekao kako planira da u potpunosti napusti Starbaksov tzv. C-suite sektor, kojem pripadaju menadžeri sa izvršnom funkcijom (npr, CEO, CFO, COO, CIO).

Ko god preuzme “uzde”, naslijediće posao koji se još oporavlja od pandemije, posebno u Kini, i koji se suočava sa sve većim naporima barista da se udruže u sindikat u SAD. Kompanija, istovremeno, unapređuje svoje kafiće u Americi kako bi odgovorila na zahtjeve kupaca koji žele da naruče i preuzmu njihove kafe.

– Zarad budućnosti kompanije potreban nam je domen iskustva i stručnosti u brojnim disciplinama koje sada nemamo – rekao je Šulc za Žurnal. On je, inače, vodio agresivnu kampanju protiv sindikalnog pritiska, koji je opteretio akcije Starbaksa.

Dionice su pale za 13%, otkako se vratio u kompaniju. Sindikalni napori bi takođe mogli biti razlog zašto kompanija traži nekog “novog”, odnosno nekoga sa strane. (Telegraf)