KOZARSKA DUBICA – U Drvno-industrijskom preduzeću (DIP) “Kozara” u Kozarskoj Dubici juče je počela s radom fabrika namještaja.

U preduzeću, u kojem je krajem prošle godine pokrenut stečajni postupak, su kazali da će namještaj biti isporučivan poznatim kupcima i da s plasmanom ne bi trebalo da bude problema. DIP "Kozara" je jedna od rijetkih firmi koja ima zaokružen ciklus od obrade i rezanja drveta u pilani do proizvodnje namještaja i parketa.

Stečajni upravnik Dušan Kovačević rekao je da će licitacija u skladu sa zakonskim rokovima biti raspisana krajem sljedećeg mjeseca.

"Proizvodnja je nastavljena kako bi u što većoj mjeri bila sačuvana imovina preduzeća s kojim se nije dobro gazdovalo. Preduzeće sada zapošljava 106 radnika, a početkom rada fabrike namještaja planiramo da ostvarimo prihod od 250.000 KM. Rashodi će nam biti oko 210.000 KM, pa ćemo uspjeti pokriti i pozajmicu od 50.000 KM. Mi smo u jeku ekonomske krize i stečajnog postupka u stečaju zaposlili ljude. Rijedak je slučaj da se to može uraditi u toku stečaja", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima DIP "Kozara" u ovom momentnu traži još jednu pozajmicu od 100.000 KM kako bi se nastavilo s proizvodnjom i kako bi mogli obnoviti jedan proizvodni ciklus.

"Kada sam ovdje došao preduzeće nije imalo nijedan kubni metar drveta, a kamoli šta drugo. Sav novac koji smo pozajmili uložili smo u ogrevno drvo kako bismo sačuvali parovodni sistem, jer da nismo to učinili nastala bi havarija u postrojenjima i šteta od dva miliona KM", kaže Kovačević.

On kaže da preduzeće ima perspektivu i da i u ovim teškim vremenima za cjelokupnu proizvodnju imaju tržište.

"Proizvodi DIP ‘Kozara’ su traženi i svakog dana imamo nove narudžbe parketa. Trenutno smo u pregovorima sa dva-tri poslovna partnera i pokušaćemo obezbijediti veću investiciju kako bismo ušli u izradu namještaja za opremanje jednog fakulteta", kaže Kovačević.

On ističe da će, kada bude pronađen strateški kupac i kada preduzeće počne raditi punim kapacitetom, DIP "Kozara" imati potrebu za 300 do 600 radnika.

Ukoliko na predstojećoj licitaciji ne bude zainteresovanih kupaca, DIP "Kozara" će, prema najavama, kupiti Vlada RS kako bi pokrenula punu proizvodnju i nakon toga pronašla strateškog partnera.

Nino Jauz, načelnika opštine Kozarska Dubica, istakao je da je pokretanje proizvodnje u fabrici namještaja od velikog značaja za DIP "Kozara" i njene radnike.

"Veoma je značajno da su postrojenja i pogoni sačuvani i da može da otpočne proizvodnja i u pogonima koji ne rade", rekao je Jauz.

Prema njegovim riječima, fabrika godinama nije radila i gomilala je dugove, koji će kroz stečajni postupak biti izmireni.

Jauz je nakon razgovora sa stečajnim upravnikom rekao da je neophodno što prije zakazati licitaciju za prodaju preduzeća kako bi što prije bila intenzivirana proizvodnja i zapošljavanje.

Izvor Nezavisne