BANJALUKA – Imovina banjalučkog “Žitoprodukta” prodata je privrednom društvu “Stiv invest” Banjaluka za 2,3 miliona KM, odnosno za samo trećinu od njegove procijenjene vrijednosti.

Stečajni upravnik Radovan Jakovljević rekao je da je po toj cijeni “Žitoprodukt” prvi put ponuđen na četvrtoj licitaciji, na kojoj je jedini zainteresovani kupac bio “Stiv invest”.

– Kupac se obavezao da će u idućih pet godina zaposliti 60 radnika u Banjaluci i 20 u Kneževu, te da u tom periodu mora zadržati osnovnu djelatnost preduzeća – rekao je Jakovljević i dodao da je kupac dužan da novac za kupovinu uplati u roku od 30 dana.

– Odmah po uplati novca, biće omogućena isplata devet plata za 82 radnika, koji su u vrijeme otvaranja stečaja bili na evidenciji zaposlenih u ovom preduzeću – rekao je Jakovljević.

Ukupna dugovanja “Žitoprodukta” iznose oko 10,5 miliona KM, a od tog iznosa preduzeće je trenutno najviše dužno svojim radnicima, koji od njega potražuju oko 1,7 miliona KM.

Gomilanje milionskih dugova “Žitoprodukt” je počeo 1997. godine, od kada su se na njegovom čelu izmijenila četiri direktora. Stečajni postupak u preduzeću otvoren je u decembru 2009. godine.

Izvor Agencije