Prema istraživanju konsultantske kuće McKinsey, koje je obuhvatilo osam velikih ekonomija – Kinu, SAD, Indiju, Veliku Britaniju, Francusku, Španiju, Njemačku i Japan – ukupno 100 miliona radnika moraće promijeniti zanimanje do 2030. godine.

Porašće potražnja za radnicima viših kvalifikacija, poput zdravstvenih radnika, STEM zanimanja i slično, dok će opadati potražnja za srednje i niskokvalificiranim radnicima, poput radnika u proizvodnji ili restoranskoj industriji.

Smanjiće se potražnja i za jednostavnijim kancelarijskim zanimanjima. A posebno bi mogli biti traženi oni koji rade poslove vezane za zelenu ekonomiju, vjetroelektrane, solarne panele i slično, s obzirom na to da najrazvijenije zemlje planiraju velika ulaganja na tom području.

Većina razvijenih ekonomija suočava se sa starenjem stanovništva, pa nije teško predvidjeti da će i u budućnosti rasti potražnja za medicinskim osobljem, njegovateljima, asistentima u kući i svim ostalim zanimanjima vezanim za pomoć starijim osobama.

S druge strane, vidljivo je da se trgovine sve više automatizuju a u svijetu postoje i potpuno automatizovane trgovine, bez osoblja. Iz svega toga je jasno da će se smanjiti potreba za radnicima u trgovini, piše Telegram.

Hoće li se u budućnosti raditi od kuće ili u kancelariji? Odgovor je – kombinovano. Naime, McKinsey je u osam posmatranih zemalja analizirao 2.000 zadataka u oko 800 poslova te su došli do zaključka da u naprednim ekonomijama oko četvrtine radne snage može raditi od kuće u rasponu od tri do pet dana sedmično.

Naravno, postoje poslovi kod kojih je mogućnost rada na daljinu vrlo mala, a obično se radi o niže plaćenim poslovima koji su na udaru automatizacije. No, hibridni rad, kombinacija rada u kancelariji i od kuće, za veliki broj radnika postaće uobičajen.