ŽENEVA – Rast globalne trgovine robom vjerovatno će ostati slab u prvim mjesecima 2020, saopštila je danas Svjetska trgovinska organizacija (STO) dodajući da bi takvo kretanje moglo da postane još gore zbog novog virusa korona.

Svjetsko trgovinsko tijelo sa sjedištem u Ženevi saopštilo je da je indikator o robnoj trgovini pao na 95,5 poena u odnosu na novembarski pokazatelj od 96,6 poena, prenosi Rojters.

Pokazatelj manji od 100 poena ukazuje da je rast trgovine ispod prosjeka zabilježenog u srednjoročnom vremenskom intervalu.

Iz STO-a su naveli da novim podatkom nisu obuhvaćena najnovija dešavanja, kao što je izbijanje epidemije virusa korona, koja bi mogla dodatno da “pomrači” izglede svjetske trgovine.

Globalna trgovina robom pala je za 0,2 odsto u trećem kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je STO, uz napomenu da je moguće da se u četvrtom tromesječju oporavila.

Međutim, novi podaci nagovještavaju da taj oporavak neće biti održiv, pri čemu je sada izgledno da će u periodu januar-mart 2020. godine vjerovatno biti zabilježen pad globalne trgovine.

Indikator trgovinskih izgleda STO-a izračunava se na osnovu podataka o izvoznim narudžbinama iz poslovnih izveštaja, o avionskom kargo prometu, brodskom kontejnerskom prometu, o proizvodnji automobila i prodaji i trgovini elektronskim komponentama i poljoprivrednim materijalom, posebno drvima.