BANJALUKA – Predsjednik Odbora za praćenje provođenja privatizacije Narodne skupštine RS Dušan Stojičić izjavio je danas da je u Akcijskom i Fondu za restituciju RS skoncentrisano oko 1,9 milijardi KM državnog kapitala, koji može biti značaja potencijal za Srpsku.

On je rekao na tematskoj sjednici ovog odbora pod nazivom “Upravljanje akcijama Fonda za restituciju i akcijskog fonda Investiciono-razvojne banke (IRB) – prva iskustva i kako dalje” da su finansijski i ekonomski efekti upravljanja imovinom u ovim fondovima mali i ispod očekivanja.

Stojičić je ocijenio da IRB i njeni fondovi “nisu bili dovoljan amortizer krize koja je razarajuće uticala i na kapital i tržište kapitala”, te da bi trebalo sagledati kako iskoristiti potencijal tih fondova radi izlaska iz krize i ostvarivanja rasta.

On je naglasio da će sve diskusije, sugestije i prijedlozi sa današnje sjednice biti uzeti u obzir i na osnovu njih će se pripremiti zaključci koji će biti dostavljeni Narodnoj skupštini na razmatranje.

Antonija Dulić iz Sektora za plasmane i restrukturiranje IRB-a rekla je da je, prema podacima na kraju septembra ove godine, ukupna imovina Akcijskog fonda bila 1,74 milijardi KM, dok je neto vrijednost imovine po udjelu/akciji iznosila 1,18 KM.

Ona je navela da se promjene koje su nastupile u portfelju Akcijskog fonda u proteklom periodu odnose na prodaju akcija 18 preduzeća u skladu sa zakonom propisanim metodama, prodaju akcija jedne banke prihvatanjem ponude za preuzimanje.

Prema njenim riječima, 12 preduzeća je nakon provedenog stečajnog postupka, odnosno likvidacije, brisano iz portfelja, jedno preduzeće je izvršilo statusnu promjenu akcije, dva preduzeća su stečena kupovinom i dvije vrste obveznica su stečene kupovinom.

Koncepcija upravljanja ovim fondom podrazumijeva upravljanje portfeljom hartija od vrijednosti, s ciljem očuvanja realne vrijednosti kapitala i unapređenja nivoa efikasnosti rada finansijskih institucija.

Ostoja Popović, direktor Fonda za restituciju RS, rekao je, govoreći o fondu, da je prodajom akcija na berzi do novembra ove godine ostvaren priliv od 733.494 KM, dok je prihvatanjem ponuda za preuzimanje ostvaren priliv u iznosu od 2,33 miliona KM.

On je dodao da su do novembra ove godine kupljene hartije od vrijednosti u ukupnom iznosu od 24,83 miliona KM, kao i da je u akcije emitenata uloženo 10,36 miliona KM, a 13,91 miliona KM uloženo je u obveznice.

Fond za restituciju formiran je prema Zakonu o privatizaciji državnog kapitala radi obezbjeđenja nadoknade svima koji imaju pravo na restituciju imovine oduzete od 1946. do 1958. godine.

Direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine Aleksa Milojević predložio je da se ukine postojeći Zakon o privatizaciji, jer je, kako je rekao, privatizacija koja se primjenjuje u RS pogrešna, te da se donese novi zakon.

Milojević smatra da treba ukinuti IRB, donijeti zakon o upotrebi sredstava od privatizacije i na toj osnovi bi se osnovala i nova investicona banka koja bi taj zakon provodila.

Izvor Agencije