HONG KONG – Akcije širom svjetskih berzi, od Azije preko Evrope do Sjedinjenih Država, posrnule su danas uzdrmane strahom investitora zbog globalnog rasta infekcija delta sojem korona virusa, kineskih propisa za internet sektor i dešavanja u Avganistanu.

Indeks korpe akcija tehnoloških kompanija u Hong Kongu, u kojoj je listirano nekoliko najvećih kineskih internet giganta, pao je za 1,74 posto, pri čemu se opšti referentni indeks Hongkoške berze Hang Seng spustio za 1,0 procenat, izvještava Rojters.

Operater internet platforme za književnost, Čajna Litričer, predvodio je s padom od 9,2 odsto, dok su akcije tehnoloških divova Tencenta, Alibabe i Meituana potonule za 3,88 posto, 3,5, te 1,72 procenta respektivno.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, opao je za 1,1 procenat, kineski Šangaj Kompozite za 1,05 posto, a indeks najlikvidnijih kineskih akcija CSI300 je u minusu od 1,11 odsto.

Kineski regulatori objavili su danas nacrt seta propisa za internet sektor, koji predviđa zabranu nelojalne konkurencije i ograničavanje upotrebe korisničkih podataka, što je najnoviji korak u akciji suzbijanja monopola tehnoloških kompanija u zemlji.

Kina je pojačala kontrolu nad internet platformama, navodeći kao razlog rizik od zloupotrebe tržišne moći radi potiskivanja konkurencije, rizik od neovlašćene upotrebe podataka korisnika i kršenje prava potrošača.

Australijske akcije su takođe skliznule za 0,98 posto, dok je japanski berzanski indeks Nikei u gubitku od 0,11 procenata.

Na evropskim tržištima kapitala, akcije su jutros “zaronile” najdublje u posljednjih nedjelju dana. Panevropski indeks STOKS 600 oslabio je za 0,5 odsto na trgovanju u 7:10 časova po srednjoevropskom vremenu i na silaznoj je putanji drugi dan zaredom nakon najdužeg perioda rasta u više od jedne decenije.

Indeks fjučersa EuroStoks 50 je u padu za 0,04 procenta, londonski FTSE fjučersi su oslabili za 0,17, dok su nemački DAKS fjučersi skliznuli za 0,01 procenat. Negativno kretanje bilježe i fjučersi na NJjujorškoj berzi, gde je indeks e-mini S&P 500 izgubio 0,27 posto vrijednosti.

Povjerenje tržišnih aktera poljuljali su znaci da svjetski ekonomski oporavak gubi zamah, zatim strah od daljeg širenja novih varijanti kovida-19 i posljedica na globalnu ekonomiju, kao i jučerašnji kineski ekonomski podaci koji su pokazali neočekivano naglo usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Investitori, pored toga, pomno prate previranja u Avganistanu, gdje je na hiljade civila preplavilo aerodrom u Kabulu u očajničkom nastojanju da pobjegnu iz zemlje nakon što su talibani zauzeli glavni grad i objavili da je rat protiv stranih i lokalnih snaga okončan.

Ta dešavanja su bacila u zasjenak noćašnje trgovanje na Vol Stritu, gdje su dva od tri glavna indeksa, S&P 500 i Dau Džons, dostigli nove rekordne vrijednosti, pri čemu su se investitori okrenuli ulaganjima u odbrambeni sektor.

Inustrijski indeks Dau Džon i S&P 500 noćas su porasli za 0,31 i 0,26 posto, respektivno, dok je tehnološki Nasdak Kompozit oslabio za 0,2 procenta.

Na valutnim tržištima, dolar je ojačao prema korpi šest glavnih valuta za 0,083 odsto na 92,699 poena, nakon što je u petak pao na jednonedjeljni minimum.

Što se tiče robnih berzi, cijena američke WTI nafte je skliznula za 0,03 posto na 67,27 dolara po barelu, dok se sjevernomorska nafta Brent spustila na 69,47 dolara za barel.

Cijena zlata je na spot trgovanju neznatno napredovala na 1.787,61 dolara po unci. (Tanjug)