BEOGRAD – Direktne strane investicije u Srbiji su krajem aprila dostigle 1,2 milijarde evra, što je rast od 14 odsto u odnosu na isti period lani, rekla je danas guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Jorgovanka Tabaković.
Tabakovićeva je istakla da je atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat unapređenja poslovnog ambijenta i povoljnih finansijskih uslova, kao i ubrzana realizacija infrastrukturnih projekata.

“S obzirom na to da je priliv direktnih stranih investicija pretežno usmeren u razmenljive sektore, u srednjem roku se očekuje dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže”, rekla je Tabakovićeva i dodala da to, uz opadajuću putanju spoljnog duga, doprinosi daljem jačanju eksterne pozicije zemlje.

Tabakovićeva je na konferenciji za novinare navela da se to pozitivno odražava na kreditni rejting i premiju rizika Srbije, podsjetivši da su ugledne svjetske agencija pozitivno ocijenile ekonomska dešavanja u Srbiji.

“Tome u prilog govori i sniženje premije rizika koji je početkom maja blizu istorijskog minimuma”, rekla je Tabakovićeva i dodala da to potvrđuju i ulaganja stranih investitora u državne hartije od vrijednosti.

Ona je izrazila uvjerenje da će dobri rezultati ekonomskog programa biti potvrđeni i tokom aktuelne posjete Međunarodnog monetarnog fonda.

Tabakovićeva je istakla da će monetarna politika i u narednom periodu biti predvidiva i dosljedna u održavanju niske i stabilne inflacije u srednjem roku.

“Imajući u vidu da ključni rizici u vođenju monetarne politike i dalje dolaze iz međunarodnog okruženja, NBS će nastaviti pažljivo da prati i analizira kretanja na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu, kao i da ocenjuje njihov uticaj na ekonomska kretanja u Srbiji”, rekla je Tabakovićeva. (Srna)узнать местоположение человекареливантностьстоматология на пролетарской москваяндекс вордстарталиэкспресс отзывыgoldenringtravel