BANJALUKA – Građani RS će od 1. septembra moći da kupe novi FIAT punto, koji proizvodi “Zastava” iz Kragujevca, putem povoljnih potrošačkih kredita uz subvencije, izjavio je juče u Banjaluci Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalnu saradnju Srbije.

On je poslije jučerašnjeg sastanka s premijerom RS Miloradom Dodikom kazao da će cijena osnovnog modela novog punta biti 5.999 evra, a da će građanima biti obezbijeđeni krediti s rokom otplate od sedam godina i kamatnom stopom od 4,5 odsto godišnje.

"Kada je reč o kupovini automobila FIAT punto, RS će iz svog budžeta izdvojiti 1.000 evra za svako vozilo, a takođe i odgovarajuću subvenciju za potrošačke kredite. Predložili smo Vladi RS da uvede i program subvencioniranja zamene starih automobila za nove, kako bi automobile starije od deset godina reciklirali i na taj način poboljšali bezbednost na putevima i zaštitu životne sredine", rekao je Dinkić.

Osim automobila, dogovoreno je da građanima RS bude omogućeno da uz subvencije kupe i traktore srbijanske fabrike IMT.

"U RS će stići kontingent od 2.000 traktora s popustom od 2.000 evra, a po 1.000 evra obezbediće RS i Srbija", kazao je Dinkić.

On je naglasio da bi, sa druge strane, trebalo da bude postignut sličan sporazum o prodaji namještaja iz RS u Srbiji, te o turističkim aranžmanima.

"Srbija će preuzeti obavezu da nameštaj proizvođača iz RS tretira kao domaći, tako da će ga građani Srbije moći kupovati na kredit od sedam godina s kamatnom stopom od šest odsto godišnje", objasnio je Dinkić i dodao da će isti prijedlog saradnje uputiti i FBiH, ističući da Vlada Srbije želi da se sporazum o privrednoj saradnji jednako primjenjuje u BiH.

Dodik je istakao da će RS i Srbija u narednih deset dana dogovoriti detalje ovog sporazuma, koji će biti potpisan 15. juna. On je dodao da je dogovoreno da se obostrane subvencije za kupovinu FIAT punta i traktora kreiraju u zajednički paket.

"Subvencije za IMT-ove traktore i FIAT punto građanima RS obezbijediće Vlada RS, ali i Vlada Srbije", izjavio je Dodik.

Učesnici sastanka su razgovarali i o elektroenergetskim potencijalima i ekonomskoj saradnji između RS i Srbije. Dodik je rekao da će u bliskoj budućnosti s jednim stranim partnerom otpočeti pregovore o izgradnji novih hidroelektrana i termoelektrana u RS. "Postoje konkretne stvari koje opterećuju privredne odnose Srbije i RS. Srbija je naš važan partner i mi ćemo zajednički reagovati kako bi bile otklonjene sve barijere i opterećenja", istakao je Dodik.

Govoreći o konkretnim problemima u privrednim odnosima, Dinkić je kazao da je dogovoreno formiranje operativnog tijela, koje će u najkraćem mogućem roku riješiti problem dugotrajnog zadržavanja robe na granici između BiH i Srbije.

"Postoje administrativni problemi koji su rezultat nagomilane birokratije. U novom zakonu o bezbednosti hrane, koji će Srbija usvojiti u petak, je predviđen manji broj inspekcija na graničnim prelazima", rekao je Dinkić.

Mlađan Dinkić i Jasna Brkić, ministar ekonomskih odnosa i koordinacije RS, potpisali su memorandum o saradnji između ova dva ministarstva.

Dinkić je izjavio da je potpisivanje ovog memoranduma okvir za sve vrste saradnje, ali i razmjenu iskustava i saradnju u oblasti regionalnog razvoja.

”Mislim da će proces decentralizacije biti veoma važan i ovde i u Srbiji i zato je potrebno da sarađujemo na tom području”, istakao je Dinkić.

Brkićeva očekuje da će potpisani memorandum biti korak ka unapređivanju saradnje RS i Srbije na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, te na osnovu višegodišnjeg prijateljstva i uspješnog partnerstva.

Izvor Nezavisne novine