BANJALUKA – Vlada Republike Srpske je na tematskoj sjednici odobrila produženje subvencija za preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće do 31.12.2009. godine, kazali su iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Među najznačajnijim efektima ove mjere Vlade RS je zadržavanje broja zaposlenih na nivou 2008. godine i značajno povećanje redovnosti isplata zarada i naknada radnicima, te uplata poreza i doprinosa na zarade.

“Za prvi kvartal 2009. isplaćene su subvencije u ukupnom iznosu od 1.114.850 marka. Njima je obuhvaćeno ukupno 68 preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće, koja su prosječno po mjesecu imali 7.432 radnika, što je 80 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće (9.346 radnika prema APIF-u za 2008. godinu). Prosječna plata radnika u ovim preduzećima za prvi kvartal 2009. godine iznosila je 572,63 marke”,  kazala je portparol Ministarstva Aleksandra Vukašinović.

U cilju prevazilaženja problema i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, Ministarstvo je, kaže Vukašinovićeva, preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće, koja izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, prvobitno odobrilo subvencije u iznosu od 50 maraka po radniku, počev od 1. januara do 1. jula ove godine, a sada je taj rok produžen.

“Industrija Srpske, i pored problema sa kojima se susreće usljed svjetske ekonomske krize bilježi značajan rast od 16,8 odsto u prvih pet mjeseci 2009. godine u odnosu na isti period 2008. godine. Mjere Vlade RS koje se odnose na subvencioniranje plata radnika preduzeća iz oblasti kože, tekstila i obuće, reprogram poreskih obaveza za preduzeća, kao i deblokade računa, kreditne linije IRB-a i druge mjere usmjerene na zadržavanje broja zaposlenih radnika u RS, doprinijele su ovome”, istakla je Vukašinovićeva.

Poređenja radi, većina zemalja iz našeg okruženja ima zabilježen pad industrijskog obima proizvodnje za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine. U FBiH u istom periodu zabilježen je pad proizvodnje od 10,3 odsto, u Hrvatskoj pad od 9,4 odsto, u Srbiji je pad iznosio 18,1 odsto, a u Crnoj Gori 16,6 odsto.

Reprogram

Aleksandra Vukašinović je kazala da će “Elektroprivreda RS” po Odluci Vlade omogućiti reprogram dugova za utrošenu električnu energiju privrednim subjektima i domaćinstvima, pod određenim kriterijumima. Ona kaže da se ovim planira rasteretiti privreda ali i stanovništvo, uz postepeno saniranje dugova na rate i izbjegavanje nepopularne mjere isključenja električne energije koja se primjenjuje u krajnjem slučaju.

Izvor Glas Srpske