BANJALUKA – Banjalučki Okružni sud poništio je rješenje Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) RS o privremenom oduzimanju dozvole za rad berzanskom posredniku “Hypo broker”, saopšteno je u ponedjeljak iz Hypo Alpe Adria banke Banjaluka.

Sud je, navode u Hypo banci, utvrdio da je rješenje KHOV-a zasnovano na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju, na povredi pravila postupka, te na nepravilnoj primjeni materijalnog prava, što je ta banka uvijek i isticala.

KHOV je 3. februara prošle godine "Hypo brokeru" oduzela dozvolu za poslovanje u trajanju od 60 dana zbog navodnih nepravilnosti u radu. Dozvole su na isti period oduzete i dvojici zaposlenih brokera u "Hypo brokeru".

U Hypo banci tvrde da je KHOV time nanio nemjerljivu štetu poslovanju te banke i njenog odjeljenja "Hypo broker", kao i ugledu koji uživaju na domaćem tržištu, među klijentima, domaćim regulatorima, stručnoj javnosti i međunarodnim investitorima.

"Presuda Okružnog suda potvrđuje da smo radili u skladu sa propisima i predstavlja dokaz funkcionalnosti pravne države, te ulijeva veliko povjerenje za nastavak slobodnog i zakonitog poslovanja za sve finansijske institucije, berzanske posrednike i međunarodne investitore", kazao je Srećko Bogunović, direktor banjalučke Hypo banke.

Cijeli slučaj, prema njegovim riječima, je jedan u nizu primjera koji govori da učesnici na tržištu kapitala i regulatori treba zajedno da rade na unapređenju tržišta "tako što će stvarati odnose u kojima su regulatori, poput KHOV-a, podsticajni i nepristrasni, a ne isključivi i nedodirljivi".

Uprava Hypo banke će, kako je istaknuto, na osnovu spomenute presude pokrenuti tužbu protiv KHOV-a za nadoknadu štete.

Miodrag Jandrić, predsjednik KHOV-a, juče je, komentarišući saopštenje Hypo banke, izjavio da će to regulatorno tijelo "iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog lijeka koji joj stoji na raspolaganju". KHOV, po zakonu, ima mogućnost žalbe Vrhovnom sudu RS na presudu Okružnog suda Banjaluka.

Izvor Agencije