NJUJORK – Čak je i Mliječna staza bila premala da bi spriječila sudar ega tehnoloških milijardera Džefa Bezosa i Ilona Maska.
Njih su dvojica u svemirskoj trci u kojoj Bezos smatra Maska privilegovanim. Bezosova kompanija “Blue Origin” nedavno je prigovarala zbog odluke NASA koja je izabrala Maskov “SpaceX” za gradnju modula koji će američke astronaute spustiti na Mjesec.

“Ne može ga dignuti (u orbitu)”, dvosmisleno je i zlurado komentarisao Mask.

“To je više od bitke za svemir. Postalo je lično”, izjavio je analitičar Daniel Ives za AFP.

Dvojica superbogataša uložila su dio svog golemog bogatstva u privatne kompanije za istraživanje svemira.

Bezos (57), osnivač “Blue Origina” i internetskog trgovačkog diva “Amazona”, najbogatiji je na svijetu.

Mask, živopisni 49-godišnji osnivač “Tesle” i “SpaceX”-a, treći je na “Forbsovoj” listi bogatih.

Snovi privatnih kompanija da krenu prema zvijezdama, umjesto da to prepuste vladama, razvili su se u unosan posao razmještaja mreža satelita u svemiru i u svemirski turizam.

“SpaceX” i “Blue Origin” takmiče se, među ostalim, za ugovore s američkom vojskom i vladinim svemirskim agencijama.

Mask zasad ima jasnu prednost. “SpaceX” već je razmjestio stotine satelita u orbitu dok je Bezosova satelitska mreža nazvana Kuiper zasad još prizemljena.

Mask je čak sklopio savez s Microsoftom, koji je najveći Amazonov suparnik na području računarstva u oblaku, o zajedničkoj internetskoj usluzi sa satelita. Dvije će firme zajedno raditi i na ugovoru s američkom vladom o razvoju satelitske mreže za otkrivanje i praćenje balističkih, krstarećih i nadzvučnih projektila.

Amazon se žali da je isključen iz poslova s vladom zbog lične osvete Bezosu tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

NASA ugovara poslove sa “SpaceX”-om jer je razvila povjerenje u tu kompaniju kojoj je povjerila prevoz tereta i astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju, tvrdi analitičar Xavier Pasco.

Blue Origin, suprotno, još to nije uspio, naglasio je.

Bezos u međuvremenu ne sjedi skrštenih ruku. Početkom ove godine objavio je da napušta čelno mjesto Amazona i da će se više vremena posvetiti “Blue Originu”.

On duboko vjeruje u istraživanje svemira, ali se izruguje Maskovim pričama o koloniziranju Marsa. Vrlo je jasno poručio da ne vjeruje da je to mjesto za svijanje gnijezda.

“Ko se želi preseliti na Mars?”, pitao je na konferenciji prije dvije godine. “Učinite mi uslugu, otiđite prije živjeti na Mount Everest godinu dana i vidite sviđa li vam se. To je rajski vrt u poređenju s Marsom”.

Analitičar Ives predviđa da će uskoro doći do pune “monetizacije” svemira u kojoj će se zarađivati bilioni dolara.

“Bezos i Mask znaju da će pobjednik utrke za svemir biti okrunjen za godinu ili dvije”, rekao je. (Seebiz)