NUSA DUA – Britanski premijer Rishi Sunak pozvaće Grupu 20 (G20) na koordinisanu akciju u bavljenju međunarodnom ekonomskom nestabilnošću i rastućim životnim trošlovima nakon ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je njegova vlada u ponedjeljak.

Sunak će prisustvovati na samitu G20 na indonezijskom otoku Baliju u utorak.

– Svako domaćinstvo na planeti osjeća posljedice Putinovog rata – navodi britanska vlada u saopštenju koje je objavila britanska ambasada u Indoneziji, ukazujući na vrtoglavi rast cijena energenata koji usporava globalni ekonomski rast.

– Svijet se u ovoj godini ponovo okreće G20 kako bi osigurao stabilnost međunarodnih tržišta i ublažio pritisak na najsiromašnije ljude u svijetu – navodi vlada u saopštenju koje je objavljeno nakon što je Sunak doputovao u Indoneziju.

Napetosti između zapadnih ekonomija i Rusije zasjenile su u ovoj godini samit G20, forum prvobitno stvoren da raspravlja o globalnim ekonomskim temama, i spriječile su ministre grupe da objave zajedničko saopštenje.

Britanski premijer iskoristiće samit G20 “kao priliku da osudi Putinov barbarizam i prinudi Rusiju da se suoči s posljedicama ove besmislene kampanje nasilja”, navodi britanska vlada , prenosi Rojters. (Fena)