BANJALUKA – U Banjaluci će sutra biti održana šesta sesija “Parlamenta za Evropu” na kojoj će biti razmatrane teme o razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i razvoju i harmonizaciji statističkog sistema BiH.

Skupu će prisustvovati predstavnici parlamenata BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Skupštine distrikta Brčko.

Sesiju će, u ime zemlje predsjedavajuće EU, otvoriti ambasador Češke u BiH Jirži Kudela, a učesnicima će se obratiti i evropski stručnjaci za razvoj malih i srednjih preduzeća, te predstavnici slovenačkog Ministarstva javne uprave, saopšteno je iz OHR-a.

Parlamentarci BiH imaće priliku da saznaju više o razvoju malih i srednjih preduzeća u kontekstu evropskih integracija kroz izlaganje Pavle Brečkove, iz češkog državnog Udruženja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, a o istoj temi govoriće i Jasmina Ahmetbašić, ekspert za mala i srednja preduzeća.

Na sutrašnjoj sesiji “Parlamenta za Evropu” biće riječi i o razvoju i harmonizaciji statističkog sistema BiH, što su takođe zadaci koje BiH mora ispuniti na putu ka EU.

O važnosti statistike za proces evropskih integracija, kao i o najboljim praksama, parlamentarcima BiH govoriće Marie Bohata iz EUROSTAT-a, dok će se predstavnici slovenačkog ministarstva javne uprave Dušan Kričej i Teja Batagelj fokusirati na najsavremenije metode i sisteme za administrativno pojednostavljivanje procedura za otvaranje i rad malih i srednjih preduzeća.

Izvor Agencije