BANJALUKA – Potpredsjednici Vlade RS Jasna Brkić i Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisaće sutra u Beogradu sporazum o privrednoj saradnji između Srpske i Srbije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovaće premijeri RS Milorad Dodik i Srbije Mirko Cvetković, te potpredsjednik “Fiat Groupa” Alfredo Altavila.

U ovom sporazumu ističe se uvjerenje da će se stvoriti nova klima u međusobnim ekonomskim odnosima, a prije svega rast ekonomske razmjene i investicija, koji su presudan faktor ekonomskog restrukturisanja i modernizacije, kao i povećanja obima međusobne trgovinske razmjene.

U tekstu sporazuma izražava se spremnost da se preuzmu aktivnosti s ciljem unapređenja skladnog razvoja privrednih aktivnosti, kao i proširivanja sardnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i oblasti koje nisu obuhvaćene ovim sporazumom, stvarajući na taj način okvir i povoljno okruženje zasnovano na jednakosti, nediskriminaciji i ravnoteži prava i obaveza.

Potpisnice sporazuma su odlučne da s tim ciljem donesu propise usmjerene ka harmonizaciji mjera za otklanjanje negativnih posljedica svjetske ekonomske krize.

Potvrđena je i namjera da potpisinice Sporazuma aktivno učestvuju u procesu regionalne ekonomske integracije, te da spremno sarađuju u iznalaženju puteva i načina da ojačaju ovaj proces.

Potpisivanje sporazuma zakazano je za 13.30 časova u Palati Srbije.

Izvor Agencije