SARAJEVO – BiH uvozi velike količine junećeg i goveđeg mesa i potrebno je da se inspekcije Srpske i FBiH, te Kancelarija za veterinarstvo BiH uključe kako bi se stanovništvo zaštitilo od bolesti listerije koja se pojavila u nekim zemljama EU, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović.
Nakon sastanka sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i FBiH Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem, Šarović je rekao da je razgovarano i o ubrzanju izvoza mesa u Tursku, te da su konstatovali da pripreme koje radi Tusrka idu sporo.

“Neophodno je da sa svoje strane učinimo da se to ubrza”, rekao je Šarović novinarima, navodeći da u BiH na otkup čeka 20.000 bikova.

Pašalić je ocijenio da je na sastanku postignut visok stepen saglasnosti, ističući da BiH uvozi velike količine mesa iz zemalja u kojima se pojavila listerija.

“Bitno je da pošljaemo poruku poljoprivrednim proizvođačima i potrošačima da će biti u prvom planu kada je riječ o narednim koracima”, rekao je Pašalić.

Dedić je naveo da pored borbe za strana tržišta, istovremeno treba raditi i na zaštiti domaće proizvodnjem tražeći veće kontrole pri uvozu.

Na sastanku je razgovarano i o korištenju pretpristupnih sredstava EU, te popisu stočnog fonda neophodnog za dobijanje dozvole za izvoz mesa u EU.

Šarović, Pašalić i Dedićem sastali su se u zgradi Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Sarajevu. (Srna)