NJUJORK – Globalna privreda bi mogla da izađe iz najgore krize nakon Drugog svjetskog rata zahvaljujući povoljnom djelovanju velikih fiskalnih podsticaja i rekordno niskim kamatnim stopama, ocjenjuje američka agencija Bloomberg, pozivajući se na mišljenje vodećih ekonomskih funkcionera i finansijskih stručnjaka.

Najnoviji znak optimizma, u pogledu oporavka svjetske privrede, došao je iz SAD, gdje je saopšteno da su prodaje kuća na sekundarnom tržištu uvećane u julu 7,2 odsto.

 U julu je prodaja kuća u SAD rasla četvrti uzastopni mjesec, a indikator koji ukazuje na poslovnu aktivnost tog sektora sada je najviši od avgusta 2007. godine, kada je izbila američka hipotekarna kriza.

 Profesor na američkom Harvard univerzitetu i nekadašnji šef ekonomista Međunarodnog monenatranog fonda (MMF) Kenet Rogof smatra da više “ne treba sumnjiti” u oporavak svjetske privrede.

 Predsjednik američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanki je na skupu predstavnika centralnih banaka iz mnogih zemalja, koji se održava u gradu Džekson Houl u saveznoj državi Vajoming, takođe ocijenio da sada postoje “dobri izgledi za normalan rast globalne privrede.”

 Bernanki, a i neke njegove kolege, uključujuhi i šefa Evropske centralne banke Žan Klod Trišea su, ipak, upozorili da će privredni oporavak biti usporen.

 Radio “Glas Amerike” istovremeno prenosi i stav zvaničnika administracije predsjednika SAD Baraka Obame koji su ocijenili da “najveća ekonomija na svijetu polako izlazi iz najteže krize u protreklih pola vijeka.”

 Na bolje dane po svjetsku privredu ukazuje i rast indeksa vodećih ekonomskih pokazatelja u SAD koji je u julu, prema podacima privatne istraživačke grupe Konferncijski bord, bio u porastu četvrti mjesec za redom.

 U Njemačkoj, čija je ekonomija bez premca u Evropi, poslovno raspoloženje u veoma bitnom uslužnom sektoru uvećano je tokom avgusta na najviši nivo od januara 2006., kada je njemačka privreda bila u snažnoj ekspanziji.

 Investiciono raspoloženje u Njemačkoj je tokom avgusta takođe povećano, sudeći prema podacima ekonomskog Instituta iz Majnhajma, na najviši mjesečni nivo u minule više nego tri godine.

 Navedeni podaci, kao i činjenica da su Njemačka i Francuska tokom drugog kvartala faktički izašle iz recesije, ostvarivši blago pozitivan privredni rast, nagnala je šefa ekonomskog tima banke Societe Generale u Londonu Klausa Badera da proglasi kraj recesije.

 ”Recesija je za nama”, kazao je Bader komenatarišući najnovije pozitivne pokazatelje u vodećim privredama 16 – člane zone evra.

 Bloomberg podsjeća da je vlada njemačke kancelarke Angele Merkel potrošila 85 milijardi evra u stimulisanje rasta domaće privrede i odobrila veoma stimulativne podsticaje za sve građane koji se odluče da svoje stare automobile zamjene za nova, štedljivija i ekološki bezbjednija vozila.

 Japanska vlada je uložila još više novca u stimulisanje privredno rasta, ističe Blumberg, navodeći da je kabinet premijera Taro Asoa u za namjene izdvojio oko 265 milijardi dolara.

 Kao rezultat primjene tog programa Japan je u drugom kvartalu ostvario rast bruto domaćeg proizvoda od 3,7 odsto, nakon “užasavajućeg” pada od 11,7 procenata u prva tri ovogodišnja mjeseca.

 Ako se ima i vidu da je Kina u drugom tromjesečju zabilježila osmoprocentni privredni rast i da su i mnoge druge azijske zemlje, uključjući i Indiju, u tom periodu takođe imale solidan ekonomski uspon, neće biti iznenađenje ukoliko MMF uskoro uveća vlastitu projekciju globalnog rasta u idućoj godini.

 Prvi zamjenik izvršnog direktora MMF Džon Lipski je juče takvu mogućnost i najavio, govoreći na pomenutom skupu centralnih bankara u Džekson Houlu.

 Lipski je, međitim, ukazao da će budući oporavak dosta zavisiti od sprovođenja odgovarajuće monetarne politike i primjene fiskalnih podsticaja da bi se rast stabilizovao i produžio.

 Triše je na istom skupu takođe optimistički govorio o mogućnostima za dalji uspon globalne privrede, ali je upozorio da bi svi sada trebalo da rade na oživljavanju poslovnog poverenja.

 ”Mi znamo koliko velike (stimulativne) sume smo stavili u pogon i sada bi trebalo da budemo što više aktivni”, poručio je šef ECB -a koja je ove godne snizila vlastitu referentnu kamatu na rekordno niskih jedan odsto, u nastojanju da podstakne posustalu privredu zone evra.

 MMF, čije sjedište se nalazi u Vašington je, inače, prošlog mjeseca rast globalne ekonomije u 2010. procijenio na 2,5 odsto, dok je za ovu godinu predvideo negativnu ekspanziju u svjetskoj privredi od minus 1,4 procenta.

Izvor Bloomberg