David Malpass, predsjednik Svjetske banke, primijetio je da se sve više zemalja širom svijeta suočava s velikim problemima zaduživanja.
Prvi čovjek Svjetske banke smatra da bi to pitanje trebalo riješiti što prije. Pozvao je na restrukturiranje duga i fokus na ulaganje u privredu za vrijeme nakon završetka pandemije.

Kao što je Malpass rekao, svjetska ekonomija našla se u teškoj situaciji. Opisao je nivo duga u mnogim zemljama kao neodrživ, a situacija se s vremenom samo pogoršava.

“S obzirom na to da su kratkoročne i dugoročne kamatne stope znatno pale, moramo pronaći načine za prilagođavanje tereta duga. Moramo raditi na tome da što više smanjimo teret duga za ljude u siromašnijim zemljama”, rekao je Malpass.

On je istakao da se u trenutnoj situaciji rizik od povećanja zadatih vrijednosti značajno povećao, dok se povećava i stopa siromaštva stanovništva u zemljama u razvoju.

Svjetska banka, čiji je cilj i povećanje prosječnog dohotka u zemljama širom svijeta, zbog trenutne situacije ne može slijediti taj cilj.

Malpass dodaje da je problem uglavnom u postojećim mehanizmima koji uzrokuju nakupljanje imovine kod onih koji je već imaju, dok se premalo radi na njenoj ravnomjernijoj raspodjeli među ljudima.

Istakao je važnost predanosti na pomoć malim preduzećima koja su odgovorna za mnoge inovacije. Naime, države su previše fokusirane na finansiranje velikih kompanija, dok su male u ovoj situaciji u nemilosti i prolaze kroz vrlo teško razdoblje.

Malpass je zaključio da će trebati proći godine prije nego što ljudi koji su trenutno na dnu ljestvice dohotka mogu uočiti poboljšanje svoje finansijske situacije. (SEEbiz / Investitor)