Svjetska banka otkazala je objavu izvještaja o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila “neprimjereni pritisak” čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
SB je nakon internih izvještaja u junu 2020. o “nepravilnosti podataka” u (izvještajma) Doing Business 2018 i 2020 inicirao niz analiza i revizija, i uprava je na temelju njihovih rezultata odlučila prekinuti njihovu objavu, stoji u saopštenju, objavljenom u četvrtak.

Interna revizija i istraga advokatske kancelarije “WilmerHalea” otvorili su “etička pitanja”, uključujući ona o ponašanju bivših funkcionera odbora i sadašnjih i nekadašnjih radnika SB-a, navode u SB-u, prenosi agencija Hina.

“WilmerHale” proveo je istragu kako bi utvrdio kako su neprimjereno izmijenjeni podaci za Kinu, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Azerbajdžan.

Utvrdili su “direktan i indirektan pritisak” viših funkcionera u uredu tadašnjeg predsjednika SB-a Jima Yonga Kima da se promijeni metodologija i poboljša plasman Kine, vjerovatno po njegovim uputama.

Kim je tada zajedno s tadašnjom izvršnom direktoricom SB-a Kristalinom Georgievom, danas čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vodio pregovore o dokapitalizaciji SB-a i željeli su podršku Pekinga.

Georgieva i njezin ključni savjetnik Simeon Djankov navodno su podvrgavali pritisku službenike SB-a kako bi “unijeli konkretne izmjene u kineske podatke” i poboljšali plasman Kine na ljestvici u sklopu izvještajaa Doing Business upravo u vrijeme te kampanje.

Kina je nakon metodoloških izmjena u konačnoj verziji izvještaja iz 2017. godine bila plasirana za sedam mjesta bolje nego u njegovoj prvoj verziji, završivši na 78. mjestu.

SB je pak 2018. objavio povećanje kapitala za 13 milijardi dolara, čime je udio Kine povećan sa 4,68 na 6,01 posto.

Georgieva, aktuelna čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naglasila je u saopštenju, objavljenom u četvrtak, da se ne slaže sa zaključcima i tumačenjima izvještaja, dodavši da je o njima izvijestila izvršni odbor MMF-a.

Nekadašnji čelnik SB-a nije odgovorio na upit Reutersa da komentariše rezultate istrage, a agencija nije odmah uspjela kontaktirati Djankova.

Istražitelji su izdvojili i pritiske povezane s podacima koji su odredili plasman Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Azerbajdžana u “Doing Business 2020”, objavljenom prošle godine, ali nisu našli dokaze upletenosti čelnika SB-a u te izmjene.

Dužnosnici Saudijske Arabije smatrali su da autori SB-ovog izvještaja ne uzimaju u obzir, kako su tvrdili, uspješne reforme, navode advokati u izvještaju.

Saudijska Arabija popela se u spornom izvještaju za 30 mjesta, na 62. mjesto.

“Poradićemo u budućnosti na novom pristupu u ocjenjivanju poslovne i investicijske klime”, poručili su iz Svjetske banke.

Neprofitno udruženje Oxfam izrazio je zadovoljstvo odlukom Svjetske banke o obustavi izvještaja o uslovima poslovanja, istaknuvši da su kroz dugi period podsticali vlade da demontiraju zakonsku zaštitu radnika i smanjuju poreze kompanijama kako bi poboljšale plasman na ljestvici.

Nekadašnji šef SB-a Paul Romer prvi je izrazio sumnju u objektivnost izvještaj “Doing Business”, još 2018. godine, ustvrdivši da je plasman Čilea možda bio pod utjicajem činjenica da je na predsjedničkoj dužnosti socijalistkinja Michelle Bachelet.

Ubrzo nakon tog istupa Romer je otišao iz Svjetske banke, podsjeća Reuters. (Biznisinfo)