VAŠINGTON – Svjetska banka očekuje rast globalne ekonomije od 5,6 posto u 2021. godini, što je najbrži rast nakon recesije u posljednjih 80 godina, uglavnom zahvaljujući snažnom oporavku nekoliko vodećih ekonomija svijeta.

Međutim, mnoga tržišta u usponu i ekonomije u razvoju i dalje će se boriti s pandemijom kovid-19 i njenim posljedicama, navodi Svjetska banka u novom izvještaju “Globalni ekonomski izgledi, jun 2021”, objavljenom danas.

Ovaj međunarodni kreditor procjenjuje da će svjetski bruto domaći proizvod (BDP) u 2022. godini porasti po stopi od 4,3 odsto, nakon čega će u narednoj godini usporiti rast na 3,1 procenat.

Uprkos oporavku, globalna proizvodnja do kraja ove godine biće za oko 2,0 procenta ispod nivoa prije pandemije, navodi se u izvještaju.

Gubici dohotka po stanovniku neće biti smanjeni do 2022. godine u oko dvije trećine tržišta u usponu i zemalja u razvoju, procjenjuje Svetska banka.

Dodaje da su među ekonomijama sa niskim prihodima, gdje vakcinacija zaostaje, efekti pandemije preokrenuli ranije pozitivne rezultate smanjenja siromaštva i pogoršali nesigurnost i druge dugogodišnje probleme.

„Iako postoje pozitivni znaci globalnog oporavka, pandemija nastavlja da stvara siromaštvo i nejednakost među ljudima u zemljama u razvoju širom svijeta“, navodi predsjednik Grupe Svjetske banke Dejvid Malpas.

Globalno koordinirani napori su, kaže, od suštinskog značaja za ubrzanje distribucije vakcina i ublažavanje tereta duga, posebno u zemljama sa niskim prihodima.

“Kako se zdravstvena kriza bude smirivala, kreatori politike će morati da se bave rješavanjem dugotrajnih posljedica pandemije i preduzmu korake za podsticanje zelenog, otpornog i inkluzivnog rasta, istovremeno štiteći makroekonomsku stabilnost”, poručuje Malpas.

Kada je riječ o vodećim ekonomijama svijeta, Svjetska banka predviđa da će rast SAD-a ove godine dostići 6,8 procenata, kao rezultat ogromne fiskalne podrške i ublažavanja pandemijskih mjera ograničenja.

Rast u drugim razvijenim ekonomijama će takođe ojačati, ali u manjoj mjeri. Među tržištima u usponu i ekonomijama u razvoju, očekuje se da će Kina ove godine zabilježiti privrednu ekspanziju od 8,5 odsto, usljed “oslobađanja” potražnje koja je tokom pandemije bila sputana mjerama lokdauna.

Evrozonu, prema novim prognozama, ove godine očekuje rast od 4,2 posto, a naredne od 4,4 procenta.

Predviđa se da će ekonomije u usponu i zemlje u razvoju zajedno zabilježiti rast od 6,0 odsto ove godine, podržan većom potražnjom i povećanjem cijena sirovina koje izvoze. Međutim, oporavak u mnogim zemljama, upozorava se u izvještaju, sputaće ponovno oživljavanje korona slučajeva, zaostajanje sa sprovođenjem vakcinacije, kao i povlačenje mjera državne podrške u nekim slučajevima.

Ako se izuzme Kina, privredni oporavak ove grupe zemalja iznosiće skromnijih 4,4 posto, dodaje se u izvještaju.

Rast u ekonomijama sa niskim prihodima biće najsporiji u posljednjih 20 godina, ne računajući pandemijsku 2020. godinu. Države sa niskim prihodima će, prema Svjetskoj banci, ove godine zabilježiti rast od 2,9 procenata, nakon čega će naredne godine ubrzati privredu ekspanziju na 4,7 posto. (Tanjug)